[ X ]
Află de ce asasinii din filme nu sunt deloc precum cei reali
7 Februarie
Foto: antena3.ro

Un studiu realizat de către o echipă de criminaliști britanici, a demonstrat că mai multe dintre cazurile de asasinate la comandă realizate în Marea Britanie între anii 1974 și 2013, arată un aspect interesant, acela că acestea sunt mult mai puțin spectaculoase decât cele prezentate în producțiile hollywoodiene și care sunt executate din motive mult mai banale. 

Asasinii plătiți au devenit figuri comune în filme sau jocuri video. Ei sunt mereu văzuți manevrând arme extrem de sofisticate, frecventând localuri tenebroase și executându-și victimele de pe acoperișul unei clădiri. Nimic mai fals”, susține criminologul David Wilson de la Universitatea din Birmingham.

Wilson, alături de colegii săi, a studiat în amănunțime nu mai puțin de 27 de crime executate de 36 de asasini, printre aceștia numărându-se chiar și o femeie. „Rezultatele au fost surprinzătoare. A reieșit că asasinii plătiți au vârste cuprinse între 15 și 63 de ani, după eficiența acestora noi reușind să îi categorisim în patru grupuri: novicii – adică începătorii care sunt prinși după prima crimă, diletanții – persoane care nu sunt interesate neapărat în a ucide pe cineva dar care au un istoric criminal, muncitorii – criminali de carieră, dar care nu sunt deosebit de atenți în a își ascunde urmele, și maeștrii”, susține Dr. Wilson. Conform studiului, meștrii și muncitorii sunt cei mai greu de depistat.

Prețul unei crime este extrem de diferit față de ceea ce se prezintă în filme. Dacă în producțiile de profil se vehiculează sume de milioane sau zeci de milioane de dolari, în realitate sumele sunt adesea banale. Cel mai ieftin contract a fost depistat în anul 2010. Este vorba de un tânăr de numai 15 ani care a încasat 200 de lire sterline (circa 332 de dolari americani) pentru a ucide un bărbat de 26 de ani.

Dacă în filme motivele unui asasinat sunt adesea unele care trimit către veritabile conspirații internaționale și, de cele mai multe ori, sunt orchestrate de genii malefice, în realitate ele sunt extrem de banale. Oamenii plătesc asasini pentru cele mai nesemnificative ofense sau motive.

Nu trebuie uitați asasinii care vor doar să impresioneze membrii vechi ai grupărilor criminale sau a celor care ucid doar pentru a se perfecționa. Este de notorietate cazul lui Richard Kuklinski (1935 – 2006), unul dintre cei mai eficienți asasini platăți ai mafiei italo-americane, care a transformat Manhattanul, la jumătatea anilor 50, într-o veritabilă baie de sânge, un laborator al crimei, luni la rândul el ucigând persoane alese la întâmplare doar pentru a-și perfecționa tehnicile criminale.

Elena Mocreac

Inapoi la arhiva noutaților