În Republica Moldova Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale este sărbătorită anual prin diverse acţiuni menite să pună în valoare potenţialul şi rolul proprietăţii intelectuale în dezvoltarea ţării noastre. Drepturile de proprietate intelectuală asigură şi mobilizează potenţialul creator al fiecărui popor pentru ca acesta să devină forţa motrice a dezvoltării economice, culturale şi sociale, transmite CURENTUL cu referire la un comunicat al AGEPI.
Tradițional, în perioada aprilie – mai AGEPI organizează și participă la o serie de activități consacrate Zilei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (concursuri, festivaluri, mese rotunde, seminare etc.), în scopul ridicării nivelului de informare și sensibilizare a societății privind necesitatea protecției, valorificării și respectării drepturilor proprietății intelectuale.
Pe 24 aprilie curent, cu ocazia Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale, în sala de conferințe a AGEPI a avut loc ședința festivă, la care au participat reprezentanții autorităților publice centrale, reprezentanții instituțiilor din sfera științei și inovării, învățământului superior, uniunilor de creație, compozitori, interpreți, inventatori, mandatari autorizați, angajații AGEPI și reprezentanții presei. În acest an sloganul Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale este ”Ridică-te, Înalță-te. Prin muzică”.
În deschiderea ședinței solemne, dl Ion Țîganaș, vicedirectorul general AGEPI, a felicitat audiența cu prilejul Zilei Mondiale a Cărții și a Dreptului de Autor, care a fost marcată la 23 aprilie, precum și cu ocazia Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale, dorindu-le perseverență, inspirație și realizări frumoase.
În continuare, dl Vicedirector general a evidențiat cele mai importante evenimente care au marcat dezvoltarea industriei muzicii pe plan național și internațional. În condițiile în care tot mai mult se vorbește despre implementarea economiei bazate pe creativitate și inovație, AGEPI își asumă responsabilitatea nu doar de a crea sistemul legal ce protejează proprietatea intelectuală, dar și de a promova creativitatea în vederea obținerii efectului economic, astfel susținînd mediul necesar pentru autori, compozitori și interpreți pentru ca aceștia să își poată realiza scopurile și valorifica produsele creativității lor.
În luarea sa de cuvânt, dl Stanislav Groppa, academician, vicepreședinte al Academiei de Științe a Moldovei a adus felicitari celor prezenți la ședință și a subliniat că: ”fără patrimonial cultural nu am avea istorie și nici viitor al poporului”. În aceiași ordine de idei, dumnealui a menționat că securitatea sau protecția proprietății intelectuale este o prerogativă a societății moderne, iar implementarea legilor specifice de către AGEPI aduce doar beneficii în procesul de inventare și creare a ceva frumos, util și inovativ.
Prezent la ședința solemn, dl Constantin Rusnac, compositor, secretar-general al Comisiei Naționale a Republicii Moldova pentru UNESCO, a vorbit despre importanța suținerii oamenilor de creație, crearea mediilor academice specializate pentru ”șlefuirea” tinerilor talente.
Domnul Iurie Badicu, producător, a vorbit despre etapele sau ”probele” pe care le trece o opera artistică pînă ajunge în fața publicului și importanța PR-ului în promovarea unei piese noi. Ulterior, în același context, membrii formației Akord, dnii Igor Sîrbu și Igor Stribițchi, au menționat unele problemele cu care se confruntă intepreții și anume încălcarea drepturilor de autor, concurența mare pe piață și ”viața scurtă” a pieselor, fapt ce uneori duce la retragerea unor interpreți de pe scenă. Fiind alături de producătorul trupei, aceștia au evidențiat importanța unei echipe profesioniste în procesul de creare și promovare a pieselor pe piață.
Cu un cuvînt de felicitare din partea Camerei de Comerț și Industrie a Republcii Moldova a venit dl Tudor Olaru, Vicepreședintele CCI, care a menționat colaborarea fructuoasă stabilită între AGEPI și CCI în domeniul promovării proprietății intelectuale în rîndul agenților economici.
În contextul sărbătoririi Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale în cadrul ședinței solemne au fost înmânate distincţiile obținute de inventatorii din Republica Moldova la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, care a avut loc în perioada 15-19 aprilie curent. Domnul Aurelian Gulea, academician coordonator al Secției de Științe naturale și exacte a AȘM, membru al Juriului Internațional al Salonului, a menționat ca și în acest an, grație asistenței financiare acordate de AGEPI, a fost posibil prezentarea standului inventatorilor din Republicii Moldova în cadrul Salonului Internațional. Standul a fost vizitat de un număr mare de vizitatori, inclusiv de către primarul or. Geneva, care au apreciat invențiile expuse nu numai pentru importanța și aplicabilitatea acestora, dar și pentru modul de prezentare și atractivitatea acestora. Astfel, inventatorii moldoveni au fost apreciați cu 6 medalii de argint și cîte o medalie de aur și bronz, precum și două premii speciale pentru lucrări în domeniul medicinei, stomatologiei și apiculturii. Distincțiile menționate au fost înmînate laureaților de către dl Ion Țîganaș și academicianul Ion Toderaș, Directorul Institutului de Zoologie al AȘM, coordonatorul național în cadrul Salonului menționat.
Întru susținerea și stimularea corpului de mandatari autorizați din republica, AGEPI menționează anual cu ocazia Zilei Mondiale de Proprietate Intelectuală cei mai activi mandatari autorizați. În anul curent, Trofeul și Diploma AGEPI au fost înmânate dlui Andrei POPA, mandatar autorizat, evaluator al PI, pentru aportul adus la promovarea sistemului de proprietate intelectuală și numărul mare de cereri de obiecte de proprietate intelectuală (OPI) depuse spre înregistrare la AGEPI. De asemenea, Diploma de mențiune a AGEPI a fost înmânată dlui Nicolae Glazunov, mandatar autorizat, care utilizează activ sistemul on-line de depunere a cererilor de înregistrare a OPI, lansat de AGEPI în anul 2013.
Adrian Platon