[ X ]
[ X ]
[ X ]
Vestigii arheologice unice descoperite pe traseul Sărăteni-Soroca, prezentate în cadrul unei expoziţii
22 Septembrie

Fondul Provocările Mileniului Moldova (FPM Moldova), Agenția Națională Arheologică și Muzeul Național de Istorie a Moldovei au lansat în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului Cultural expoziția fotografică și un catalog al descoperirilor arheologice efectuate pe traseul Sărăteni-Soroca. La inaugurarea expoziției deschisă la Muzeul Național de Istorie a Moldovei au participat Monica Babuc, Ministrul Culturii, și William H. Moser, Ambasadorul SUA, transmite CURENTUL.

În discursul său, William H. Moser, a afirmat că în realizarea proiectului de reabilitare a drumului s-a ținut cont atît de de standardele europene în ceea ce privește calitatea construcției, cît și de aspectele sociale, de cultură și arheologie, păstrarea și promovarea patrimoniului, deoarece este foarte important ca oamenii să-și cunoscă trecutul.

Monica Babuc, ministru al Culturii, a declarat că expoziția inaugurată este una de excepție prin faptul că la realizarea descoperirilor a fost implicată comunitatea internațională, ceea ce reprezintă un aport semnificativ în promovarea valorilor istorico-culturale ale Republicii Moldova atît în țară, cît și în afară.

”Ne dorim ca oamenii care locuiesc în preajma traseului Sărăteni-Soroca să cunoască despre descoperirile făcute și în viitorul apropiat vom merge cu expoziții fotografice în satele și raioanele din apropierea drumului reabilitat”, a declarat directorul FPM Moldova, Valentina Badrajan.

Descoperirile se referă la o cultură veche și conțin obiecte unice. Obiectele expuse reprezintă doar o mică parte din ceea ce a fost descoperit.

Cele mai vechi și mai importante vestigii descoperite datează  din mil. V î.Hr. și provin din așezarea eneolitică de la Rogojeni. Descoperirile cuprind numeroase vase ceramice de uz comun și de prestigiu, unelte şi arme de silex, piatră, os și corn, obiecte de podoabă și cult etc.

De asemenea, au fost descoperite mai multe complexe funerare din epoca bronzului, dar și din epoca medievală târzie. Unele morminte cercetate conțin schelete cu o vechime de peste 4-5 mii ani.

Vestigiile scoase la lumină de specialiști vor fi expuse la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, iar pe parcursul lunilor septembrie-octombrie în centrele raionale și localitățile de-a lungul traseului Sărăteni-Soroca vor fi organizate prezentări ale expoziției fotografice și ale rezultatelor cercetărilor efectuate de arheologi.

Adrian Platon

IMG_2352 IMG_2321 IMG_2277 IMG_2263

Inapoi la arhiva noutaților