[ X ]
[ X ]
[ X ]
Universitatea ce aparține șefului BRI se extinde! Ce specialități noi introduce în 2016?
11 Iulie

Universitatea Slavonă din Republica Moldova va introduce anul acesta, pe lângă specialitățile de bază, câteva specialități noi, iar studenții vor beneficia de stagiu profesional peste hotare, transmite CURENTUL.

Rectorul Universității Slavone, profesor și doctor în filologie, Tatiana Mleciko, a declarat în cadrul unei conferințe de presă a enumerat câteva oportunități pe care le va oferi în acest an Universitatea Slavonă.

„Universitatea face în continuare pregătiri pentru toate cele 25 de specialități. Facultatea Economică, pe lângă majoritatea specialităților care le include, are și specialitatea bazată pe tehnologiile informaționale. În cadrul Universității studenții pot depune actele la facultățile de design, arhitectură, dar și la facultățile umaniste. În cadrul Universității pregătim viitorii profesori, traducători, lingviști. Absolvenții Universității pot beneficia de studii de masterat în Federația Rusă și țările Comunității Statelor Independente. De asemenea, viitorii studenți pot alege Facultatea Teatrală cu specialități de regizor, actor, scenariști”, a spus ea.
Mleciko a precizat că, în acest an, Universitatea a încheiat un acord cu Universitatea Finanțelor și Dreptului din Moscova în colaborare.

„În baza acesteia, în universitate se va efectua pregătirea pentru diferite specialități și cu o ulterioară obținere a diplomei Federației Ruse și după standardele învățământului rus. Din acestea fac parte specialitățile de jurnalism, tehnologii informaționale, publicitate și PR, expertiza medico – legală și legile vămii. Se va baza aceasta pe calitatea profesionala de gradul 1 licențiată și 2 de masterat” – a declarat Tatiana Mleciko.

Directorul General al Biroului Relațiilor Interetnice al Republicii Moldova, Oleg Babenco, fondator al Universității, a declarat că mulți tineri pleacă peste hotare la studii și numai un mic procent revin înapoi.

”Pentru noi este important ca legile în vigoare privitor la mulțimea limbilor și codul Învățământului să corespundă cu viața reală în RM. Una din importantele drepturi ale minorităților etnice în Moldova este dreptul la studii, dreptul la alegerea limbii în care să studiezi și dreptul la studii in instituțiile private și de stat. Biroul susține munca pe care o face diferite structuri organizaționale în privința minorităților etnice. Acum absolvenții au susținut examenul de Bacalaureat și multe țări ca Rusia, Bulgaria, Turcia, România, Ucraina au acordat locuri bugetare pentru studenții moldoveni care vor să-și continue studiile în aceste țări ” – a declarat Oleg Babenco.

El a precizat că, pentru anul de studii 2016-2017, Rusia a oferit pentru studenții din Moldova peste 5 sute de locuri, peste o sută de locuri Bulgaria, peste 5 mii de locuri România.

”Rezultatele examenelor de BAC arată că, mai mult de 50% din tineri nu l-au susținut, evident ceva nu merge în reformele învățământului. Peste 12 mii de tineri au plecat peste hotare să obțină studii superioare” – a declarat Oleg Babenco.

Cele mai populare specialități interesate de studenți la Universitatea Slavonă țin de psihologie, specialitățile economice, facultatea teatrală, IT, designeri, economia generală și contabilitate, iar studiile se fac în bază de contract.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților