[ X ]
[ X ]
[ X ]
Un laureat al premiului Nobel pentru literatură s-a stins din viaţă
18 Aprilie
foto: eldia.com.do

Celebrul romancier sud-american Gabriel Garcia Marquez, laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1982,  a încetat din viață joi, la vîrsta de 87 de ani, în reședința sa din Ciudad de Mexico.

Suferea de cancer limfatic din 1999, dar boala a recidivat și s-a extins. Recent a fost externat dintr-un spital din Mexico City,  într-o stare de sănătate considerată „delicată” după opt zile de tratament împotriva unei infecții pulmonare care i-a agravat și mai mult sănătatea.

Născut la 6 martie 1927, în localitatea columbiană Arataca a devenit celebru datorită romanului „Un veac de singurătate”, fiind un titan al „realismului magic”, care a reflectat în textele sale „ viaţa şi conflictele unui întreg continent”, potrivit Academiei Nobel.

„Gabo”, cum îl numeau cu afecțiune cititorii din America Latină pe lîngă faptul că a fost romancier, autor de proză scurtă, el a mai fost jurnalist și activist, renumit pentru angajamentele sale politice foarte ferme, care se evidențiau în articolele sale de presă extrem de critice la adresa liderilor politici sud-americani.

„Sunt un jurnalist. Am fost întotdeauna un jurnalist”, spunea romancierul în acea epocă. „Cărţile mele nu ar fi putut să fie scrise dacă nu aş fi fost un jurnalist, pentru că tot materialul din ele a fost inspirat de realitate”, mai spunea acesta.

Ultima apariţie publică a lui Marquez a avut loc pe 6 martie, cînd scriitorul a stat la poarta reşedinţei sale din Ciudad de Mexico, unde locuia de peste 30 de ani, pentru a-i primi pe jurnaliştii veniţi în vizită cu ocazia aniversării sale. Scriitorul şi-a întîmpinat oaspeţii zîmbitor, a primit cadouri şi a acceptat să se lase fotografiat, fără a acorda însă interviuri.

Cel mai popular roman al său este „Un veac de singurătate” (1967), vîndut în peste 30 de milioane de copii şi tradus în peste 25 de limbi străine, dar foarte cunoscute sunt şi „Cronica unei morţi anunţate” (1981), „Dragostea în vremea holerei” (1985), „Generalul în labirintul său” (1989) şi „Povestea tîrfelor mele triste” (2004).

Diana Cebotari, stagiară

Inapoi la arhiva noutaților