Şcoală de Muzică din oraşul Teleneşti va purta numele academicianului Gheorghe Mustea, compozitor, dirijor, distins om de cultură din Republica Moldova. Decizia aparţine Consiliului raional Teleneşti, la solicitarea corpul profesoral al școlii, iniţiativa venind din partea unui grup de părinţi ai elevilor şcolii de muzică din satul Mândreşti, satul de baştină al compozitorului. Cu această ocazie, la 29 august curent, la Teleneşti a avut loc dezvelirea basoreliefului-portret, transmite Curentul cu referire la comunicatul Academiei de Științe a Moldovei.
La evenimentul inaugural a fost prezent și m.c. Vladimir Hotineanu, preşedinte al Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie, originar din raionul Teleneşti, Monica Babuc, ministrul Culturii, directori ai instituţiilor de învăţământ din satele şi raioanele megieşe – Călăraşi, Ungheni, Floreşti, Rezina, Şoldăneşti, Orhei, Sângerei, primari ai localităţilor din raion, consilieri raionali.
Vladimir Hotineanu s-a arătat onorat să participe la acest eveniment de importanţă istorică în viaţa muzicală a raionului Teleneşti. A rămas impresionat de faptul că şcoală de muzică de azi înainte va purta numele celui mai vestit compozitor modern şi clasic din Republica Moldova, Gheorghe Mustea. Deputatul a subliniat că prin creaţia pe care a lăsat-o acad. Gheorghe Mustea, ca moştenire acestui popor, şi-a înscris fila personală în istorie, iar faptul că comunitatea din Teleneşti a apreciat aportul compozitorului în muzica clasică şi contemporană este un merit al muncii pe care a depus-o de-a lungul anilor.
Vicepreşedintele AŞM, m.c. Ion Guceac l-a felicitat pe maestrul Mustea cu ocazia acestui emoţionant eveniment, dar şi cu cel al revenirii acasă într-un mod şi o ambianţă ce nu poate decât să-l onoreze, aceasta fiind o mândrie şi pentru comunitatea din Teleneşti care a marcat universul muzical al compozitorului prin acest gest pios.
Ministrul Culturii, Monica Babuc l-a felicitat pe maestrul Mustea cu acest frumos prilej, evocând personalitatea, măreţia şi opera celui care a devenit un simbol al culturii naţionale.
Protagonistul Mustea a interpretat la pian Romanţa „În miez de noapte când tresar”, împreună cu Taisia Caraman, solistă a Teatrului de Operă şi Balet. Compozitorul Gheorghe Mustea a afirmat că pentru el este o mare onoare ca instituţia, în care a studiat muzica, să-i poarte numele. A mulţumit pentru acest gest de mare înălţare spirituală tuturor colegilor, prietenilor, consătenilor, academicienilor, directorului şcolii şi, nu în ultimul rând, bunului său prieten, profesorului şi muzicologului Ion Gagim, pentru splendida selecţie muzicală din concert.
Elena Mocreac