[ X ]
[ X ]
[ X ]
Progres în relaţia AGEPI cu OGG. Iată care sînt rezultatele!
12 Ianuarie

Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală a Republicii Moldova (AGEPI) a făcut publice rezultatele verificării activităţii organizaţiilor de gestiune colectivă a dreptului de autor şi a drepturilor conexe (OGC) pentru anul 2013, transmite CURENTUL.

Actualmente, în Republica Moldova activează 5 OGC-uri avizate de către AGEPI: Asociaţia Naţională pentru Protecţia Creaţiei Intelectuale (ANPCI), Asociaţia „Drepturi de Autor si Conexe” (AsDAC), Asociaţia Naţională „Copyright” (ANCO), Oficiul Republican al Dreptului de Autor (ORDA) şi Asociaţia „ReproMold”.

Potrivit AGEPI, instituţia a promovat excluderea monopolului şi liberalizarea sistemului de gestiune colectivă a dreptului de autor, precum şi informarea corectă a societăţii despre modul de stabilire a remuneraţiei pentru valorificarea obiectelor dreptului de autor şi a drepturilor conexe şi repartizarea remuneraţiei acumulate în mod transparent şi echitabil. 

„Din păcate, nu toate OGC-urile îşi doresc o transparenţă deplină, nu au prezentat rapoarte bazate pe date complete privind modul de distribuire a sumelor colectate, şi anume cui, cînd şi cît s-a achitat, astfel autorii şi societatea, în general, nu sînt informaţi corect despre sumele plătite pentru drepturile de autor”, a menţionat LiliaBolocan.

Conform unui raport, cei mai mulţi membri – 3080 de titulari, fac parte din AsDAC, ANPCI întruneşte în rîndurile sale 181 de membri, ORDA – 110 membri, iar ReproMold şi ANCO reprezintă 65 şi, respectiv, 50 de membri. Referitor la încheierea contractelor de licenţă cu utilizatorii, la sfîrşitul anului 2013 AsDAC avea încheiate peste 1700 contracte cu utilizatorii, celelalte OGC-uri s-au confruntat cu mai multe probleme în ceea ce priveşte încheierea contractelor de licenţă, din motiv că utilizatorii refuză încheierea contractelor cu mai multe organizaţii, solicitînd să fie un colector unic, adică o singură organizaţie de gestiune colectivă. În ceea ce priveşte remuneraţia acumulată, în perioada de bilanţ, AsDAC a încasat peste 5 milioane de lei, ceea ce constituie 90% din piaţa gestiunii colective, urmează ORDA cu cca 300 mii lei.

În anul 2013 a fost achitată remuneraţia de autor doar de către AsDAC în mărime de3.783.384,42 lei. Celelalte OGC-uri dispun de nişte hotărîri ale consiliilor de administraţie prin care s-a decis să nu fie achitată remuneraţia încasată. Motivele nedistribuirii remuneraţiei colectate menţionate ţin de neprezentarea rapoartelor de către utilizatori; formatul diferit de prezentare a datelor, care necesită a fi prelucrate suplimentar; prezentarea datelor incomplete privind creaţiile utilizate; nedeclararea creaţiilor la OGC; sumele mici încasate şi distribuite.

În scopul sporirii principiului de transparenţă, AGEPI a elaborat o bază de date ce îşi propune să ofere tuturor persoanelor interesate acces la informaţia privind membrii fiecărui OGC şi repertoriul acestora, cu posibilităţi de căutare după mai multe criterii.

De asemenea, LiliaBolocan, director general AGEPI, a propus iniţierea unor consultări publice în privinţa elaborării metodologiilor de calcul a tarifelor remuneraţiei de autor pentru fiecare mod de valorificare. În acest scop se va institui un grup de lucru, format din reprezentanţi ai OGC-urilor, utilizatorilor şi AGEPI, care va analiza toate propunerile şi va definitiva proiectul în cauză.

Mai mult, pentru a exclude acuzaţiile din partea mai multor autori privind modul de distribuire a sumelor încasate de către fiecare OGC, s-a decis prezentareasistemelor informaţionale de repartizare a remuneraţiilor colectate şi de asigurare a procedurilor de monitorizare a creaţiilor valorificate într-o şedinţă publică în cadrul AGEPI. 

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților