[ X ]
[ X ]
[ X ]
„Ordinul Republicii” pentru actorul Mihail Curagău
22 Ianuarie
foto: wikipedia.org

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat un decret privind conferirea „Ordinului Republicii” actorului, Mihail Curagău.

După cum informează CURENTUL, potrivit Serviciul de presă al Președinției Republicii Moldova, decretul a fost semnat astăzi, 22 ianuarie a.c.

Distincția a fost acordată „în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în dezvoltarea și propagarea artei teatrale și cinematografice, contribuție substanțială la afirmarea valorilor culturale și înaltă măiestrie artistică”, se spune în comunicat.

CURENTUL precizează: Mihail Curagău, este actor la Teatrul Național „Satiricus Ion Luca Caragiale”. Mihai Curagău s-a născut la data de 15 august 1943, în satul Bălănești din raionul Nisporeni. A urmat studii de actorie de teatru și film la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu” din Chișinău (1960-1964).

După absolvirea facultății, a fost angajat ca actor la Teatrul muzical-dramatic „A.S. Pușkin” (azi – Teatrul Național „Mihai Eminescu”) din Chișinău unde joacă, îndeosebi, roluri de comedie. Printre rolurile interpretate pe scena acestui teatru, pot fi numite: Moș Bodrîngă din Amintiri de Valeriu Cupcea, după Ion Creangă, Toader din Președintele de Dumitru Matcovschi, Verde-împărat din Buzduganul fermecat de L. Deleanu, Balzaminov din Cine caută găsește de A. Ostrovski, Kalosin și Homutov din Anecdote provinciale de A.Vampilov, Bobcinski din „Revizorul” de Nikolai Gogol, Conu din Fumuarul de Nicolae Esinencu, Coarnă din Mult zgomot pentru nimicde William Shakespeare, Jupân Dumitrache din O noapte furtunoasă de I.L. Caragiale ș.a.

În anul 1993 se transferă ca actor la Teatrul „Satiricus” din Chișinău. Printre rolurile interpretate în teatru de Curagău menționăm următoarele: Precupețul din Ce e viața omului? de Arcadii Arkanov, Polibiu din Hercule de Friedrich Durrenmatt, Despot, Boierul Vulpe, Sfetnicul Veveriță în Moțoc (colaj după operele lui Grigore Ureche, Bogdan Petriceicu Hașdeu, Costache Negruzzi șiVasile Alecsandri), Slabul din Beethoven cânta din pistol de Mircea M.Ionesco, Sălbaticul I din Care-s sălbaticii? de Iulian Filip, Jean-Baptiste Poguelin de Molière, Argan, Tartuffe din Moliere deMihail Bulgakov, Berlioz din Maestrul și Margarita de Mihail Bulgakov, Zaharia Trahanache în O scrisoare pierdută de Ion Luca Caragiale, Mache Răzăchescu în D’ale carnavalului de I.L. Caragiale, Jupân Dumitrache Titircă în O noapte furtunoasă de I.L.Caragiale etc.

A debutat ca actor de film în anul 1967 la studioul cinematografic „Moldova-film” în filmul lui Gheorghe Vodă Se caută un paznic, interpretând rolul Michiduță. A colaborat ulterior și cu alți regizori de prestigiu din Republica Moldova: Emil Loteanu, Vasile Pascaru și Tudor Tătaru. Unul dintre rolurile cele mai cunoscute este Ion din filmul Polobocul (1991).

Inapoi la arhiva noutaților