[ X ]
Oraşul Cahul va marca 512 ani de la fondare. Vezi ce program cultural a pregătit Primăria!
1 Iulie

Duminică, 6 iunie, oraşul Cahul va celebra 512 ani de la prima atestare documentară a localității. Cu această ocazie, vor fi organizate un șir de activități consacrate acestei sărbători, transmite Curentul.md cu referire la ziuadeazi.md

Sărbătoarea va începe cu inaugurarea bustului poetului Grigore Vieru. Bustul va fi amplasat în parcul care îi poartă numele, cu începere de la ora 11:00. Inaugurarea va fi urmată de un medalion literar prezentat de Studioul Teatral „Masca” şi studenţii Colegiului Industrial Pedagogic din Cahul.

Tot în această zi, familiile nou-formate din orașul Cahul vor fi omagiate cu începere de la ora 17:30 în Piața Horelor, iar mai tîrziu va avea loc și un concert susținut de Orchestra de muzică populară „Rapsozii Moldovei”.

Seara va culmina cu Hora de sărbătoare.

Prima atestare a localității care astăzi este oraşul Cahul, într-un document eliberat oficial de cancelaria domnească, se referă la 2 iulie 1502 cu numele Șcheia.

Mai tîrziu localitatea își schimbă denumirea în Frumoasa, iar prin decretul țarului Rusiei Nicolai I din 18 decembrie 1835 i se conferă statut de oraș și reședință de județ cu numele Cahul, în cinstea biruinței asupra turcilor din 21 iulie 1770.

În anii 1840-1845 orașul Cahul și-a schimbat întrucâtva înfățișarea, căpătând trăsături caracteristice unui centru de județ. Numărul populației a ajuns la 6115 de locuitori.

În 1857 în Cahul a lucrat cîteva luni ca judecător clasicul culturii românești, savantul cu renume mondial –Bogdan Petriceicu Hașdeu. Îndrăgind acest plai, va scrie mai tîrziu despre locul acesta, despre rîul Prut și orașul Cahul, admirînd vitejia și înțelepciunea localnicilor.

În același an a sosit la Cahul pentru cîteva zile istoricul și lingvistul român Mihail Kogălniceanu.

Diana Cebotari

Inapoi la arhiva noutaților