[ X ]
[ X ]
[ X ]
Monica Babuc: Sperăm la schimbarea climatului în ceea ce priveşte dezvoltarea şi funcţionarea culturii în R. Moldova
15 Ianuarie

Promovarea patrimoniului nostru național-cultural și promovarea industriilor culturale sunt două priorități de bază ale dezvoltării culturii pentru viitor. Despre aceasta a declarat în cadrul unei conferințe de presă Ministrul Culturii(MC), Monica Babuc, privind realizările Ministerului în anul 2013 și prioritățile în activitatea instituției pentru anul 2014.

După cum informează Curentul, Ministrul Culturii, Monica Babuc a declarat că în anul 2013, a fost un an al evenimentelor organizate de Ministerul Culturii în premieră.

,,Deoarece anul 2013 a fost numit anul lui Spiridon Vangheli, am avut posibilitatea să asistăm la numeroase simpozioane științifice, conferințe literare dedicate anului lui Spiridon Vangheli, am avut posibilitatea să edităm 4 titluri de carte noi, editate de către stat ale lui Spiridon Vangheli, am efectuat în premieră în Republica Moldova o dramatizare după Guguță, autorul căreia este Spiridon Vangheli”, a precizat ministra.

Totodată, ministra Culturii a mai menționat că în acest an au încercat să se apropie mai mult de tradițiile populare a Republicii Moldova.

„În mod deosebit mă bucur că Ministerul a reușit în premieră să organizeze 2 evenimente: „Parada portului popular” și „Gala portului popular de iarna”, am participat și la sărbătoarea iei, MC a efectuat ahiziții de operă de artă plastică, 26 de lucrări ale artiștilor, asfel încercăm să susținem artiștii plastici , am participat și la festivalul „Vadul Rașcov”, baştina poetului Dumitru Matcovschi”, a subliniat Babuc.

Monica Babuc a mai amintit și despre Strategia națioanală a culturii 2020, dar și noua Lege a Culturii, care este depusă deja în Parlament și speră că va contribui la schimbarea climatului în ceea ce privește dezvolatrea și funcționarea culturii în R. Moldova.

Ministra Culturii, Monica Babuc a mai spus că „Bugetul MC pentrul anul 2013 a fost alcătuit din 267 mil de lei, iar în 2014 are o majorare cu peste 20 mil, cica 287 de mil de lei”.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților