[ X ]
Ministerul Culturii vrea să îmbunătățească condițiile de activitate a meșterilor populari
18 Martie
foto: moldovenii.md

Unul din obiectivele Strategiei de Dezvoltare a Culturii “Cultura-2020”, aprobate de Guvern la finele anului trecut, este protejarea și valorificarea patrimoniului cultural național. Specialiștii în domeniul meșteșugurilor populare s-au întrunit la cel de-al VII-lea Congres al Uniunii Meșterilor Populari din RM, în cadrul căruia a fost prezentat raportul de activitate pentru anul 2013 și trasate perspectivele în activitate pentru viitor, transmite Curentul.md.

Ultimii ani au fost benefici pentru dezvoltarea meşteşugurilor populare, fiind tot mai mult apreciate și solicitate în societate, iar din această perspectivă, rolul meșterilor populari în vederea păstrării tradițiile strămoșești devine tot mai important.

Ministrul Culturii Monica Babuc, a menționat că meșterii populari, prin activitatea și produsele lor, prezintă puterea adevărată a patrimoniului cultural național, iar prin efortul lor, în ultimii douăzeci de ani s-a reușit să se revină la valorile autentice ale artei tradiționale – arta costumului național, cea a olăritului, arta țesutului covoarelor ș.a.

„Este important să ne îngrijim de activitatea meșterilor populari, să valorificăm munca și produsele meșteșugărești prin a scrie materiale metodice care ar putea fi transmise generațiilor viitoare și utilizate la instruirea elevilor la orele de educație tehnologică”, a subliniat Monica Babuc.

În prezent în Republica Moldova sunt 47 centre de meșteșugărit în care activează peste 2530 de meşteri populari.

Elena Mocreac

Inapoi la arhiva noutaților