În satul Băhrinești, raionul Florești, a fost reparată Casa de cultură și transformată într-un Centru Cultural Intercomunitar, informează Curentul.md
Prin contribuția locuitorilor satului și surselor de finanțare acordate de Fondul Național de Dezvoltare Regională, prin intermediul ADR Nord, precum și din sursele Fondului de Investiții Sociale din Moldova, în satul Băhrinești, raionul Florești, a fost implementat un proiect prin care Casa de cultură a fost reparată, dotată cu mobilier, echipament și tehnică de calcul. La fel, a fost amenajat și teritoriul adiacent.
Valoarea proiectului este de 2,5 milioane lei, dintre care FNDR a finanțat 1 249 700 lei, iar FISCM a alocat 1 293 200 lei.
”Mă mîndresc și mă bucur pentru această localitate, pentru acest Centru care reprezintă un obiectiv foarte frumos și interesant pentru regiunea de nord. Dintr-un edificiu părăsit oamenii au contribuit și au în comunitate un Centru unde se întîlnesc toți și fac diferite activități”, a declarat Ion Bodrug, director ADR Nord.
Primarul satului, Feodosia Bunescu (PLDM), la inițiativa căreia în localitate au fost atrase investiții de peste 7 milioane de lei, spune că a convins cu greu Ministerul Dezvoltării Regionale si Construcţiilor să aloce bani pentru proiectul dat. ”Am răsturnat ideea că cultura nu ține de dezvoltarea regională. Era rezistență masivă din partea ministerului să finanțeze un proiect de dezvoltare a culturii, dar am demonstrat în cadrul activităților culturale naționale și internaționale că acest lucru trebuie realizat”, a declarat primarul.
Cu ajutorul sălii multi-media, mai multe femei din localitate, beneficiare ale Centrului, au reușit să scrie proiecte de afaceri și unele din ele au reușit deja să cîștige granturi.
Proiectul a fost finalizat în luna octombrie 2012, dat în exploatare în anul 2013 și este destinat integrării în circuitul cultural-turistic regional al localităților din regiune, din raioanele Dondușeni, Drochia, Sîngerei, Șoldănești, Telenești și 12 localități din raionul Florești, situate în lunca rîului Răut.
Diana Cebotari, stagiară