La 7 martie 2015, la Salzburg, Austria, a avut loc o Conferinţă internaţională, consacrată aniversării a 25-a a Academiei Europene pentru Ştiinţă şi Arte, eveniment la care a participat academicianul-coordonator al Secţiei ştiinţe umanistice şi arte a AŞM, dr.hab. prof. Aurelian Dănilă, transmite CURENTUL.
Manifestarea a reunit oameni de ştiinţă din mai multe ţări. senatori ai Academiei, acesta fiind onorat şi de conducătorii unor ţări – Preşedintele Macedoniei, dr. Gh. Ivanov şi Preşedintele Serbiei, T. Nicolic. Reuniunea a fost moderată de preşedintele Academiei Europene pentru Ştiinţă şi Arte, prof., dr. Felix.Unger.
În cadrul Conferinţei, a avut loc ceremonia de înmânare a certificatelor noilor membri de onoare al Academiei Europene de Ştiinţe şi Arte. Certificatul de membru de onoare al prestigioasei instituţii a fost înmânat şi savantului din Republica Moldova, doctorului habilitat în studiul artelor, Aurelian Dănilă, academician-coordonator al Secţiei ştiinţe umanistice si arte a Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Brevetele au fost înmânate de Preşedintele Austriei, Protectorul Academiei, dr. H. Fischer.
Amintim că în decembrie 2014, şase savanţi din Republica Moldova – Ion Bostan, Mihai Cimpoi, Eugen Doga, Teodor Furdui, Valeriu Rudic, Aurelian Dănilă – au devenit membrii de onoare ai Academiei Europene de Ştiinţe şi Arte. Oamenii de ştiinţă au fost acceptaţi în rândul academicienilor europeni la propunerea preşedintelui AŞM, acad. Gheorghe Duca, care s-a învrednicit anterior de acest titlu.
Menţionăm că Academia Europeană pentru Ştiinţe şi Arte este cel mai înalt for ştiinţific european, fondată la Salzburg, Austria, în 1990 şi reprezintă expresia unităţii spirituale a Europei, precum şi a ştiinţei interdisciplinare şi artei la nivel european.
Forul academic numără 1500 de personalităţi, în cadrul a şapte secţii: Ştiinţe Umaniste; Medicină; Artă; Ştiinţe Naturale; Ştiinţe Sociale, Economice şi Juridice; Ştiinţe Tehnice şi ale Dezvoltării şi Religiile Lumii.
Academia Europeană de Ştiinţe şi Arte are 12 protectori, 50 de senatori, iar din corpul academic fac parte 29 de laureaţi ai Premiului Nobel.
Adrian Platon