Descoperire arheologică unică din perioada imperiului roman a fost efectuată în procesul lucrărilor de reabilitare a sistemului de irigare Blindești din raionul Ungheni, reabilitat în cadrul Programului Compact, transmite CURENTUL.
În timpul lucrărilor de excavare a tranșeelor pentru instalarea rețelei de țevi a fost descoperit un schelet uman și mai multe podoabe și obiecte.
Vlad Vornic, directorul Agenției Naționale Arheologice (ANA), a precizat că osemintele și obiectele descoperite datează din perioada imperiului roman, secolul I-II era noastră. Directorul ANA a precizat că printre obiectele extrase se numără o podoabă, care reprezintă o piesă unică în Republica Moldova prin tehnica de executare și metal. Este vorba de un cercel din aur care are un element în formă de amforă, decorat cu mărgele.
În prezent echipa de arheologi studiază piesele extrase și preconizează extinderea cercetărilor în zonă pentru a completa patrimoniul național cu detalii despre viața și activitatea așezărilor umane preistorice care au populat aceste teritorii.
Bijuteriile de acest gen erau caracteristice artefactelor romane din sec. I-II ale erei noastre, avînd la bază influențele elene și cele din Orient, grație extinderii Imperiului Roman. De regulă, podoabe cum ar fi cerceii și brățările erau purtate exclusiv de nobilii romani.
În 2013-2014 cu suportul FPM Moldova au fost realizate o serie de săpături arheologice pe traseul Sărăteni-Soroca în cadrul cărora au fost descoperite vestigii importante ale culturii Cucuteni-Tripolie, care aveau o vechime de circa 7 mii de ani.
Sistemul de irigare Blindești este unul din cele 10 sisteme reabilitate din fondurile Programului Compact al Guvernului SUA. Sistemul de irigare Blindești se întinde pe o suprafață de circa 580 de hectare. Lucrările de reabilitare a acestui sistem prevăd reconstrucția a trei stații de pompare și dotarea lor cu 13 pompe performante, substituirea vechii rețele de conducte cu alte noi din metal și din polietilenă, instalarea echipamentului performant etc.
Adrian Platon