[ X ]
Festivalul „Bienala Teatrului Eugene Ionesco” are un nou statut
17 Aprilie
foto: trm.md

Festivalul Internațional al Artelor Scenice „Bienala Internaţională a Teatrului Eugene Ionesco” (BITEI) a fost declarat drept manifestare culturală de amploare la nivel de stat, atribuindu-i-se statut de Festival Internațional al Artelor Scenice. O decizie în acest sens a fost aprobată ieri de Guvern, transmite CURENTUL.

Hotărârea de Guvern prevede și aprobarea Regulamentului cu privire la organizarea și desfășurarea Festivalului Internațional al Artelor Scenice “Bienala Internațională a Teatrului Eugene Ionesco”, care stabileşte modul de organizare şi desfăşurare a Festivalului ca manifestare culturală prioritară, organizată de Ministerul Culturii.

Regulamentul prevede care sunt obiectivele Festivalului, cum sunt determinate timpul și locul desfășurării, cine sunt organizatorii, participanții, care sunt condițiile de participare, condițiile de desfășurare, cum se stabilesc premii, finanțarea. În urma aprobării acestei Hotărâri de Guvern, Festivalul va beneficia în continuare de o finanțare constantă din partea statului.

Ediția XI-a a Festivalului din acest va fi organizată în perioada 22 mai – 15 iunie de către Teatrul “Eugene Ionesco”. La eveniment vor participa companii de teatru și dans din Franța, Israel, România, Japonia, Coreea de Sud și Republica Moldova.

În premieră, începând cu ediția din anul curent, pe lângă cele trei secțiuni existente: Teatru, Dans, Muzică, organizatorii își propun să lanseze o nouă secțiune: Personalități notorii ale Teatrului Românesc. La prima ediție a acestei secțiuni vor fi prezentate la Chișinău spectacolele regizorului Alexandru Dabija.

Prima ediție a Festivalului Internațional al Artelor Scenice „Bienala Internaţională a Teatrului Eugene Ionesco” a avut loc în anul 1994 și a fost dedicată dramaturgiei lui Eugene Ionesco.

Curentul.md precizează că de acelaşi statut se bucură actualmente doar două festivaluri: Festivalul Internaţional al Interpreţilor de Operă şi Balet „Maria Bieşu” și Festivalul Internaţional de Muzică „Mărţişor”.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților