Dorian Furtună, etolog, doctor în biologie, trainer, a lansat ieri oficial ”Homo aggressivus: De ce nu se opresc războaiele și violența” – prima carte de etologie umană și psihologie evoluționistă din Republica Moldova. Evenimentul a avut loc laBiblioteca Națională, transmite CURENTUL.
Ion Tighineanu, prim-vicepreședintele Academiei de Științe a Moldovei, a declarat că, lucrarea cuprinde multe aspect privind comportamentul homo sapiens. “La timpul potrivit, domnul Furtună, a abordat această problem pentru că perioada actual cere un asemenea studiu”, a menționat el.
Mihail Șleahtițchi, doctor în psihologie, consilier prezidențial pe problem de cultură și știință, a spus că: “Animalitatea începe să domine moralitatea și, în rezultat, animalitatea vine în prim-plan. Lucrarea lui Dorian Furtună revine la această relație și ne spune ce se întâmplă cu omul, atunci când animalitatea domină supraeul omenesc”.
Și Viorel Cibotaru, ex-ministru al Apărării, dar și recenzent al cărții, a vorbit despre importanța acestei lucrări.
“Nu este doar un studiu științific, ci o lucrare expusă în stil beletristic, care este prezentată unui public mai larg și pregătit pentru această substanță. Factura acestui studiu se referă la un spectru mult mai larg de probleme, decât cele enunțate, pentru că a fost realizat în cadrul unor intersecții ale științelor fundamentale”, a subliniat Cibotaru.
La rândul său, jurnalistul Vasile Botnaru a spus că, ”Homo aggressivus: De ce nu se opresc războaiele și violența” este o combinație reușită care te face să gândești asupra lucrurilor și s le vezi într-o manieră practică.
Autorul cărții, Dorian Furtună, a menționat că, oamenii se nasc cu instincte și inhibare acestora nu face altceva decât să genereze nevroze, depresii, diabet și alte boli, care potrivit etologilor, se referă la inhibiția instinctelor.
“Cartea este propriul său avocat și nu are nevoie de promovare sau justificare din partea autorului. Mă bucur să aud că nu a dezamăgit. Dincolo de informația psihologică, biologic, am reușit să răspund la unele întrebări și să formulez altele. Eu nu vin cu soluții deși ele există, ci vin cu o diagnoză a naturii umane, pentru că doar cunoscând natura umană, vom putea veni cu noi abordări”, a explicat etologul.
Dorian Furtună a spus că, deși inițial poate speria cititorul prin volum, ea poate fi citită pe fragmente, incluzând 80 de capitole și 6 compartimente.“În epoca fast-food-ului informațional, asemenea volume nu se consumă”, a precizat el.
Totodată, autorul a menționat că, ”Homo aggressivus: De ce nu se opresc războaiele și violența” a fost scrisă în așa fel încât să fie cartea pe care și-o dorea el să o citească.
“Această carte e din altă categorie, e prețioasă. Nu e rodul unui hobby, ci rodul vocației mele. Ambiția de a scrie a pornit de la aceea că, am scris cartea pe care am dorit să o citesc”, a adăugat el.
După lansare, a urmat o sesiune de autografe. Cartea ”Homo aggressivus: De ce nu se opresc războaiele și violența” a putut fi procurată ieri cu o reducere de 30%. Cartea poate fi găsită în librării.
Cristina Gurez