[ X ]
Doliu în cultura naţională. S-a stins din viaţă la 62 de ani!
9 Aprilie

La 8 aprilie 2015 s-a stins din viaţă Alexei Rău, bibliolog, poet, eseist, filozof al culturii naţionale, transmite CURENTUL.

Alexei Rău s-a născut la 23 decembrie 1953, în comuna Larga, Briceni. În anul 1975 a absolvit Facultatea de Biblioteconomie şi Bibliografie a Universităţii de Stat din Chişinău. Începînd cu anul 1976 se încadrează în structurile Bibliotecii Naţionale, al cărui director general devine în 1992, funcţie pe care a deţinut-o pînă în ultima zi a vieții sale.

Prezenţă notorie în cultura naţională, Alexei Rău a fundamentat necesitatea reformei bibliotecare, a elaborat Programul naţional de reformare a bibliotecilor, a iniţiat Festivalul de carte şi poezie Eminesciana, a editat Almanahul bibliofililor din Moldova (1977-1981), Calendarul bibliotecarului (din 2000 Calendar Naţional), a participat la înfiinţarea Consiliului Bibioteconomic Naţional şi a Şcolii de Biblioteconomie din Moldova.

Regretatul bibliograf a lansat proiecte importante ca Salonul Naţional de Carte, simpozioanele Anul bibliologic şi Valori bibliofile, Programul Naţional Memoria Moldovei, Ateneul Moldova, Clubul biblioteconomiştilor. Sub conducerea lui Alexei Rău s-a editat o serie de bibliografii şi materiale de referinţă. A fost animator al salonului literar Mioriţa. A fost preşedinte al Asociaţiei Bibliotecarilor din Moldova (1996-2000), vicepreşedinte al Societăţii Bibliofililor (din 1996).

În calitate de cercetător bibliolog şi scriitor, a publicat volume de versuri și de eseuri, printre care: Spune ceva (Chişinău, 1993), Nuca lui Nevermore (Timişoara, 1999), Există şi un Dumnezeu al bibliologiei (Chişinău, 2001), Jurnal parizian (Chişinău, 2001).

Alexei Rău este autorul a peste 200 de studii, articole, eseuri publicate în ţară și peste hotare. El a fost redactor-şef al Gazetei bibliotecarului, a îngrijit mai multe volume de carte, unele deosebit de importante pentru spiritualitatea noastră ca, de exemplu, P. Ganenco, Scrieri istorice (Chişinău, 2001).

Activitatea prodigioasă a lui Alexei Rău a fost apreciată cu premii- Peniţa de aur al revistei Biblioteca din Bucureşti (1994), Octavian Goga (Cluj, 1997), pentru debut literar la Saloanele de Carte din Cluj şi Iaşi (1994), ci înalte distincții de stat-medaliile Eminescu (2002) și Meritul Civic (1996). În anul 2011 devine cavaler al Ordinului de Onoare.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților
  1. Declarație: Când Andrei Năstase vorbea despre negocierea prețului la gaze în interesul cetățenilor... Demagogii de ocazie l-au acuzat că „alimentează războiul” că este inacceptabil ca dna Sandu să își piardă din ratingul personal
    Politică |
  2. Cornel Ciurea: Partidul Republican „Inima Moldovei” are şanse mari de a se impune în politica din R. Moldova şi de a deveni în scurt timp unul dintre principale partide ale ţării
    Politică |
  3. Maxim Moroșan: Promit un lucru - vom face totul pentru a curăța Bălțiul de turiști politici și de administratori sabotori! Alexandr Petkov - pregătește-te!
    Politică |
  4. Manualul privind negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost lansat
    Politică |
  5. Aprobat de Parlament: Confecționarea sau comercializarea ilegală a uniformelor de serviciu ale militarilor va fi sancționată
    Social |
  1. Maxim Moroșan: Promit un lucru - vom face totul pentru a curăța Bălțiul de turiști politici și de administratori sabotori! Alexandr Petkov - pregătește-te!
    Politică |
  2. Cornel Ciurea: Partidul Republican „Inima Moldovei” are şanse mari de a se impune în politica din R. Moldova şi de a deveni în scurt timp unul dintre principale partide ale ţării
    Politică |
  3. Igor Munteanu: Îndemnăm susținătorii CUB să voteze Elena Lasconi! Credem că aceasta este opțiunea care va sprijini o Românie modernă
    Politică |
  4. Controlul de gestiune a fondurilor europene, discutat la ședința de coordonare a auditorilor la Ministerul Finanțelor
    Business |
  5. Restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău vor fi eliminate complet
    Social |