Tumuli de la Crihana Veche, Necropola medievală de la Lozova, precum și cea de la Lăpușna au fost cele mai mari descoperiri arheologice de anul trecut, informează CURENTUL.
Potrivit declarațiilor directorului Centrului Arheologie, Oleg Levițki pe parcursul anului au fost foarte multe descoperiri, însă trei rămân a fi cele mai mari.
„Cele mai mari descoperiri arheologice efectuate de angajații Centru Arheologie sunt Necropola medievală de la Lozova, Necropola medievală de la Lăpușna, Tumuli de la Crihana Veche. Cele mai scumpe vestigii arheologice sunt Necropolele medievale, care au unele piese de port, cum ar fi niște inele, chiar dacă nu sunt din metale prețioase, în Tumuli au fost depistate careva elemente care pare să fie din argint. De asemenea amfore cu ștampile au fost descoperite și multe alte obiecte”, a precizat Oleg Levițki.
De asemenea, Centru Arheologie are proiectate și câteva acțiuni pe care urmează să le efectueze anul acesta, însă predomină problema finanțării.
„Este proiectul instituțional etapa 2015, dar privitor la cercetările de teren, dacă Agenția Națională ne livrează careva proiecte, atunci lucrăm. Finanțarea pentru cercetări noi nu avem, așteptăm dacă apare ceva de salvare sau prevenire din partea Agenției Naționale. Vor fi continuate lucrările la Crihana Veche și dacă o să fie finanțare va fi investigați de teren în raionul Hâncești. Pentru a efectua o cercetare completă în vederea identificării vestigiilor demne de a fi incluse în itinerarele arheologice este necesar finanțarea din partea consiliului raional Hâncești. Referitor la Crihana cercetările țin de inițiativa Primăriei locale și respectiv a unor Asociații Obștești, care și-au pus scopul de-a organiza la Crihana Veche un micro muzeu”, a conchis Oleg Levițki.
Natalia Moraru