[ X ]
[ X ]
[ X ]
Curtea medievală Lăpuşna va fi reconstruită. Vezi care este bugetul lucrărilor!
9 August

Pe data de 7 august 2014, în satul Lăpuşna a fost dat startul lucrărilor de reconstrucţie la Curtea Domnească în cadrul proiectului „Reabilitarea Curţii medievale Lăpuşna pentru vizite turistice „HistoryTour”, susţinut financiar de Uniunea Europeană prin programul de cooperare România-Ucraina-Republica Moldova, transmite CURENTUL.

Echipa de proiect şi-a propus scoaterea din anonimat a unor realităţi istorice despre trecutul şi importanţa localităţii Lăpuşna, care în secolele XV-XVI reprezenta un centru militar-administrativ şi un punct economic important pe drumul medieval ce lega Polonia şi Ardealul de Crimeea şi Marea Neagră. Lăpuşna era şi important punct vamal al Moldovei feudale.

Pentru a îmbunătăţi imaginea localităţii şi a o fortifica din punct de vedere economic se prevede conservarea beciului şi edificarea unei clădiri în stilul epocii celui mai distinct reprezentant ale acestor meleaguri – domnitorul Alexandru Lăpuşneanu.

Proiectul „Reabilitarea Curţii medievale Lăpuşna pentru vizite turistice (HistoryTour)” prevede a fi implementat în perioada septembrie 2013-iunie 2015. Valoarea totală proiectului este de 694,3 mii de euro.

Implementarea proiectului va conduce la aprofundarea şi schimbarea calitativă a cooperării autorităţilor locale, antreprenorilor pe traseul turistic Lăpuşna-Hînceşti-Vaslui-Cotnari-Belgorod Dnestrovski şi creşterea numărului de vizitatori în destinaţiile istorice.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților