[ X ]
[ X ]
[ X ]
Arheologii din Moldova bat alarma: Extragerea nisipului distruge situl vechi de mii de ani de lîngă Lipoveni!
24 August

Recent, o echipă arheologică alcătuită din specialiști, masteranzi și studenți de lai Universitatea de Stat din Moldova și Agenția Națională Arheologică au încheiat săpăturile arheologice la Lipoveni, raionul Cimișlia.

Contactat de către reporterul CURENTUL, directorul Agenției Naționale Arheologice, d-nul dr. Vlad Vornic ne-a comunicat că această expediție a fost a patra, prima fiind desfășurată în 2013.

„Începând cu anul 2013, în fiecare vară, Agenția Națională Arheologică împreună cu USM au executat săpături de salvare la un sit arheologic important situat în raza com. Lipoveni. Responsabil de cercetări a fost d-nul dr. Sergiu Matveev, arheolog și profesor al USM” – a spus Vlad Vornic.

Săpăturile au fost inițiate și continuate pe parcursul mai multor ani din cauza distrugerii sitului de către localnici prin extragerile de nisip ilegale din zona sitului.

„Este vorba de un sit arheologic descoperit încă în anii 50 ai secolului trecut. Acest sit cuprinde mai multe așezări datând din diferite epoci istorice și un cimitir atribuit perioadei romane târzii. Am intervenit în fiecare an pentru că făcusem constatarea că acest valoros monument arheologic riscă să fie distrus ireversibil și am inițiat o cercetare de salvare pentru a stopa distrugerea vestigiilor arheologice, care sunt deosebit de importante pentru arheologia și istoria națională. Am cercetat mai ales malurile de unde se extrage nisipul” – a explicat Vlad Vornic.

Timp de aproape două săptămâni, echipa arheologică a descoperit vestigii care datează din diferite perioade, acestea vor ajunge la Muzeul Național de Istorie și la muzeul local.

„Am cercetat o suprafață de circa 80 de metri pătrați și am descoperit numeroase gropi, mai ales gropi cu resturi menajere. În aceste complexe adâncite am găsit mult ceramică, fragmente de oase de animale, fiind recuperate și vase de lut întregi. De asemenea, am descoperit o locuință adâncită – un bordei prevăzut cu o vatră, care datează din prima epocă a fierului, secolele XII- X î.H. Pe lângă fragmentele de vase și resturile faunistice, am descoperit o psalie de os ornamentată (piesă de harnașament purtată de cai), diferiți nasturi, vârfuri de săgeți de bronz, discuri de os, fusaiole de lut ce se atribuie tracilor timpurii sau geților din secolele V-III î.H., monede, fibule ( broșe de prins îmbrăcămintea) și diferite unelte și ustensile ce aparțin așezării din epoca romană. Cea mai veche așezare dina aria sitului datează din mileniul IV î.H. și se atribuie culturii Cucuteni-Tripolie, faza târzie. O altă stațiune din același loc se datează în epoca timpurie a fierului (sec. XII-X î.Hr.), o a treia așezare se atribuie culturii getice, secolele V-III î.H. și o așezare cu urme consistente de locuire datează din epoca romană târzie. Cimitirul antic a fost distrus aproape complet prin lucrările de excavație și practic nu am putut cerceta nimic. Din fericire, un profesor local, pe nume Ion Bivol, a adunat o serie de vestigii din această necropolă, e vorba de vase întregi și diferite tipuri de obiecte, care se află acum la muzeul local” – a povestit Vlad Vornic.

Toate materialele arheologice descoperite recent se află acum în stadiul de prelucrare și urmează a fi publicate și expuse ulterior în muzee.

„Aceste vestigii sunt în curs de prelucrare, studiere și urmează a fi valorificate științific și expuse într-un muzeu. Sperăm că le vom expune la muzeul local. În perioada cercetărilor, șantierul arheologic de la Lipoveni a fost vizitat de Președintele raionului Cimișlia, d-nul Mihai Olărescu, și reprezentantul guvernului în raion, d-nul Dumitru Munteanu, care au promis sprijin pentru continuarea cercetărilor arheologice în zona respectivă. În perioada expediției am avut suport și din partea directorului liceului din Lipoveni, dar și a voluntarilor. La cercetări au participat circa 10 persoane: arheologi, masteranzi și studenți de la USM” – a precizat Vlad Vornic.

Directorul Agenției spune că este important ca lucrările de extragere a nisipului să fie încetate și să nu distrugă ce a mai rămas din sit.

„Nu este exclus că au intervenit și așa numiții arheologi negri, de fapt adevărați jefuitori, la distrugerea sitului. În mare parte acesta au fost distrus de oamenii, unii folosind și excavatoare, care au extras nisipul. Este absolut necesar să stopăm aceste lucrări ilegale. Pe acel loc se găsesc vestigii valoroase, care aparțin mai multor culturi arheologice, ce datează din diferite perioade istorice” – a spus Vlad Vornic.

Expediția a fost finanțată de Agenția Națională Arheologică și Universitatea de Stat din Moldova, resursele fiind mici.

14051595_636996789791614_6835274448743061438_n 14079636_636996883124938_7162917594590019118_n 14068538_1109216872481094_4252057361517068235_o

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților