[ X ]
[ X ]
[ X ]
Arheologii continuă cercetările în zona sistemului de irigare Blindești
17 Aprilie

Specialiștii din cadrul Agenției Naționale Arheologice continuă lucrările de cercetare a mormintelor și obiectelor descoperite în procesul lucrărilor de reconstrucție a sistemului de irigare Blindești din raionul Ungheni, reabilitat în cadrul Programului Compact, transmite CURENTUL.

Vlad Vornic, director al Agenției declară că arheologii lucrează pe șantierul de la Medeleni, Ungheni pentru a treia săptămînă consecutiv. Aici a fost descoperit inițial un mormînt, iar mai tîrziu, în urma cercetărilor, întregul sit arheologic – un cimitir antic care cuprinde mai multe morminte ce datează din perioada Imperiului Roman sec. I-II e.n.

”Necropola descoperită este atribuită unei populații de origine iraniană numită sarmați. Este un cimitir a cărui dimensiune încă nu o cunoaștem. După cercetările care se vor face în zilele următoare se va putea preciza ce întinderea avea cimitirul. Pînă în prezent au fost descoperite 4 morminte, unul dintre care cuprinde piese din aur. Este vorba despre un cercel în formă de amforetă lucrat în tehnica filigranului – o piesă unică pentru Republica Moldova, un pandativ amuletă, cu capetele de aur care avea în mijloc un tub de sticlă în care se conținea o substantă de culoare albă. În prezent, se efectuează cercetări pentru a stabili ce substanță se conține în tub”, relatează Vlad Vornic.

Specialiștii afirmă că trei dintre schelete cercetate sunt de femei, iar al patrulea ar aparține unui copil. În morminte au fost găsite mergele din sticlă, vase din lut, fusaiole. O echipă formată din reprezentanți ai ANA și antropologi din România examinează, în prezent, o parte dintre piesele descoperite și preconizează extinderea cercetărilor în zonă, pe o suprafață de peste 2.500 de metri pătrați.

În același timp, la Leova, în aria sistemului de irigare reconstruit în cadrul Programului Compact, se află în plină derulare săpăturile arheologice pe un sit medieval, care conține mai multe morminte colective (tumuli) cu rămășițe umane ale popoarelor migratoare care au populat intens localitățile din sudul țării.  Sit-ul arheologic cuprinde un teritoriu destul de mare, în jur de 2 hectare.  La moment membrii expediției arheologice efectuează ample lucrări de excavare pentru a ridica straturile masive de sol care acoperă  tumulul central, pentru a putea studia detaliat eventualele obiecte de cult și scheletele umane care sunt îngropate în aria respectivă. Potrivit estimărilor arheologice, descoperirile date sunt atribuite epocii bronzului.

Din punct de vedere științific, aceste descoperiri arheologice oferă ipoteze relevante  privind geneza, specificul existenței și îndeletnicirilor, inclusiv a cutumelor și tradițiilor religioase a așezărilor umane care au populat teritoriul țării noastre atît în perioade preistorice, cît și medievale.

”Este important să recuperăm aceste vestigii, pentru că fiind unice ele vor reprezenta o colecție importantă din tezaurul Muzeului Național de Istorie a Moldovei. Ne bucurăm de sprijinul total al FPM Moldova care a înțeles că este necesar să recuperăm aceste vestigii și a companiilor de construcție”, menționează directorul ANA.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților