[ X ]
[ X ]
[ X ]
Arcul Geodezic Struve de la Rudi – obiect de patrimoniu mondial
21 Iulie

Ministrul Culturii Monica Babuc a participat la evenimentul de comemorare a 150 de ani de la moartea savantului Friedrich Georg Wilhelm von Struve, cunoscut în lumea întreagă datorită măsurărilor sale geodezice denumite „Arcul Geodezic Struve”, care a avut loc la punctul geodezic Rudi, din localitatea Rudi, Soroca, transmite CURENTUL.

Arcul Geodezic Struve a fost conceput în scopul evaluării parametrilor, formei și dimensiunii Pământului. Măsurările au fost făcute de o echipă de geodezi militari în anii 1816-1855, pe o distanță de cca 2800 km, de la localitatea Hammerfest din Norvegia, până la Stara Nekrasivca, Ucraina, unul dintre aceste puncte geodezice fiind în localitatea Rudi, Soroca.

În total aceste puncte sunt situate în 10 țări: Norvegia, Suedia, Finlanda, Rusia, Estonia, Lituania, Letonia, Belarus, Ucraina și Republica Moldova. Măsurările asupra Pământului, efectuate de Struve prin intermediul acestor puncte geodezice, s-au dovedit a fi realizate cu o mare exactitate.

Pe teritoriul Republicii Moldova au fost stabilite 27 asemenea puncte. Punctul geodezic Rudi din componența Arcului Geodezic Rudi a fost creat și măsurat în anul 1848. Acesta a fost identificat în teren în luna august 2003 de către militarii Serviciului Topografic al Armatei Naționale la inițiativa UNESCO.

La 15 iulie 2005 a fost inclus în Lista patrimoniului mondial UNESCO. Înscrierea în Listă confirmă valoarea universală excepțională care merită a fi protejată pentru beneficiul umanității.

Elena Mocreac

Inapoi la arhiva noutaților