Ministerul Culturii şi programul Novateca au făcut publică lista raioanelor și a bibliotecilor publice selectate să se alăture rețelei, în creștere, de biblioteci moderne, care oferă noi servicii comunităților din Moldova. În această rundă de selectare, alte 350 de biblioteci publice vor fi echipate cu peste 1200 de computere, software și echipament periferic pentru a facilita accesul publicului, în mod gratuit, la internet și resursele online. Iar peste 400 de bibliotecari vor beneficia de instruiri în domeniile tehnologii informaționale și servicii moderne de bibliotecă, transmite CURENTUL.
Raioanele selectate sunt: Anenii Noi, Basarabeasca, Drochia, Călă rași, Cahul, Cantemir, Cimișlia, Criuleni, Dondușeni, Dubăsari, Fălești, UTA Găgăuzia, Glodeni, Hâncești, Leova, Nisporeni, Ocnița, Orhei, Râșcani, Rezina, Sângerei, Soroca şi Telenești.
Douăzeci şi trei de biblioteci raionale împreună cu 358 de biblioteci sătești au depus cereri de a se alătura reţelei existente Novateca compusă în prezent din peste 400 de membri. Fiecare dintre bibliotecile selectate beneficiază de sprijinul autorităților publice locale, care înţeleg şi apreciază valoarea unică adusă de bibliotecă comunităţii. Raioanele finaliste au fost evaluate şi selectate de către un comitet compus din diverşi reprezentanţi și actori cheie din rândul bibliotecilor publice din Moldova. Toate raioanele selectate întrunesc condiţiile minime de selectare pentru întreținerea echipamentului şi asigurarea unui mediu sigur şi confortabil pentru utilizatorii bibliotecilor.
Începând cu luna iunie 2015, Novateca va începe livrarea calculatoarelor și a cursurilor de formare a bibliotecarilor selectați pentru noua rundă de aderare la program. Către sfârșitul anului 2015, reţeaua Novateca va fi formată din mai mult de 750 de biblioteci modernizate, ceea ce reprezintă un pas ferm în transformarea sistemului de biblioteci publice din țară într-o platformă de instituții active şi fundamentale pentru dezvoltarea comunităților din Moldova.
În anul 2014, programul Novateca, finanţat de Fundaţia Bill și Melinda Gates, în colaborare cu USAID şi implementat de IREX Moldova, a evoluat din program pilot într-un program la scară naţională. Pe parcursul următorilor patru ani, obiectivul principal al programului Novateca este de a facilita transformarea tuturor bibliotecilor publice, dispuse spre modernizare, în centre comunitare vibrante care pot să contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor în toată Moldova. Novateca va continua să extindă reţeaua odată ce mai multe biblioteci vor fi pregătite pentru aderarea la rețea. Informații despre următoarea rundă de selectare a bibliotecilor publice pentru rețeaua Novateca, vor fi făcute publice spre sfârșitul anului 2015.
Adrian Platon