Victor Guţu este agricultor şi directorul unei asociaţii din raionul Soroca. Fermierul deţine în total opt mii de hectare de teren pe care cultivă cereale, fructe şi legume, dar şi o frumoasă livadă de nuci care se întinde pe 750 de hectare, transmite CURENTUL cu referire la revista Guvernului „Infogov”.
Potrivit sursei, unul dintre cele mai căutate produse din lume este miezul de nucă, iar deficitul anual pe piaţa mondială se estimează la 100 de mii de tone.
Studiind experienţa internaţională, Victor Guţu şi-a pornit afacerea. Inițial i-a fost dificil să hotărască ce fel de soiuri de nuci să planteze. Într-un final, a înţeles că trebuie să cultive şi să promoveze soiurile autohtone, deoarece ele sunt apreciate de străini. Anul trecut livezile agricultorului au dat prima roadă. Miezul a fost exportat în Spania şi Irak. Kilogramul de nucă în coajă a fost vândut cu doi-tei euro, iar miezul – de la cinci la zece euro.
Victor afirmă că nu are probleme cînd ajunge să-și vîndă produsul, dimpotrivă, pe moment numărul solicitărilor depășește de cîteva ori capacitățile sale de producție.
Potrivit lui Victor Guţu, tot ce creşte pe nuc aduce profit: frunzele, coaja, crengile şi, mai ales lemnul, care este foarte preţios. Coaja de nucă e utilizată la brichete, dar şi la producerea materialelor abrazive, necesare la şlefuirea motoarelor. Lemnul de nuc este folosit în industria mobilei, cea a avioanelor şi a automobilelor. Preţul lemnului de nuc poate ajunge pînă la 1500 de euro metrul cub. Pe termen lung, numai lemnul de nuc poate aduce venituri de aproximativ 450 de mii de euro per hectar.
Din miezul de nucă se extrage un ulei fin cu întrebuinţări multiple: alimentare, fabricarea cernelii tipografice, a lacurilor şi vopselelor, în pictură. Uleiul de nucă este un produs apreciat de doctori şi nutriţionişti, fiind o sursă extrem de bogată în antioxidanţi şi acid elagic, care împiedică multiplicarea şi dezvoltarea celulelor canceroase. Din nucile verzi, recoltate înainte de întărirea endocarpului, se prepară dulceaţă sau lichior.
„Cei care vor să se cultive nuci trebuie să ştie că merită s-o facă. Evident, există şi dificultăţi. La noi lumea crede ca, dacă azi a investit un leu, a doua zi acesta trebuie să-ți aducă deja profit… Nucul este o investiţie de lungă durată. Dar prima roadă îţi acoperă toate cheltuielile, începînd chiar cu procurarea puietului”, spune Victor Guţu.
Asociaţia deţine o pepinieră – una dintre cele mai mari din Europa, cu un potenţial de 300 de mii de altoiuri anual. În prezent, în pepinieră cresc 150 de mii de puieţi de nuc, cu care poți planta 1500 de hectare de livadă. Sunt soiuri autohtone care cuceresc lumea. Puieții sunt exportați în România, Ucraina şi chiar în Georgia
caucaziană. Anul trecut 56 de mii de puieţi au mers în Ucraina, 20 de mii în Georgia şi 15 mii – în România, prețul oscilând între 6-9 euro bucata.
Republica Moldova exportă anual 11-13 mii de tone de nuci, ceea ce constituie două la sută din volumul exporturilor. În anul 2012, conform datelor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, nucile reprezentau doar patru la sută din totalul exporturilor de produse horticole, însă contribuţia lor financiară era de 44 la sută din exporturi. Aproape totul se vinde în Uniunea Europeană. Potrivit Centrului de Comerţ Internaţional de la Geneva, țara noastră este unul dintre cei mai mari exportatori de nuci în Europa, după Statele Unite ale Americii, Mexic şi
În prezent, în Moldova sunt plantate circa 14 mii de hectare de nuc. Guvernul a luat mai multe măsuri pentru stimularea agricultorilor din domeniul nucifer. Astfel, fermierii care cultivă nuci beneficiază de subvenții. În februarie 2014 Executivul a decis eliminarea taxei de 1,5% la exportul nucilor, care constituia o barieră în calea exporturilor şi condiționa costul exporturilor.
Adrian Platon