Boris Foca, președintele interimar al Partidului Democrat Modern (PDM), președintele Camerei de Comerț și Industrie Moldova-China, consideră că, orice apropiere de Uniunea Europeană (UE) aduce doar feedback pozitiv pentru antreprenorii locali și potențialii investitori care vor să-și lanseze afaceri în țara noastră. Despre aceasta el a vorbit la emisiunea „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, unde au fost examinate rezultatele Barometrului antreprenorilor care construiesc Republica Moldova.
El consideră că, România este un model de ascensiune economică din momentul aderării la Uniunea Europeană și mai multe experiențe de succes implementate acolo pot fi preluate de către țara noastră. Totuși, în opinia sa, Moldova trebuie să întreprindă cel puțin 3 pași esențiali pentru ca economia să se dezvolte.
„Liberalizarea pieței muncii – orice potențial investitor vrea forță de muncă calificată și necalificată. Din păcate, lumea pleacă din țară, în același timp – forțe noi de muncă nu vin, țara noastră nefiind suficient de atractivă în acest sens. Sunt mai multe tentative de liberalizare a pieței muncii, trebuie de lucrat la segmentul cu vizele de muncă. De altfel, săptămâna trecută, China a liberalizat regimul de vize pentru încă 5 state ale UE, deși chinezii au nevoie de viză pentru a vizita țările europene. De exemplu, italienii, germanii nu au nevoie de viză. UE nu se teme de un exod al populației. Ar trebuie să învățăm și noi din aceasta abordare”, a explicat președintele PDM.
Un alt domeniu unde e nevoie de intervenit rapid este reforma cadrului regulatoriu. În opinia sa, deși se face mult la acest capitol, încă suntem la început de cale.
„Aceleași procese pot fi implementate în România, unde sunt condiții bune pentru investitorii, și e diferit cum au loc acestea la noi, stat aflat în proces de aderare la UE. Guvernarea trebuie să asculte asociațiile de business și să discute cu mediul de afaceri. Eșecurile scad din credibilitatea procesului de integrare europeană” – a afirmat el.
Potrivit spuselor sale, a treia problemă ce trebuie soluționată cât mai rapid este finalitatea reformei justiției.
„Se lucrează de ani buni, dar progresele sunt puține. Niciun potențial investitor nu va veni într-o țară unde nu este garantă investiția, unde el nu se va simți securizat, iar legislația nu va fi ca în UE, care reprezintă acea umbrelă de securitate atît de necesară”, susține Boris Foca.
Expertul mai spune că o parte din populația țării mai speră încă revenirea la piața Comunității Statelor Independent, din această cauză și nu-și ajustează afacerile la standardele europene: „Da, în UE există standarde, de certificate de calitate, care la prima etapă generează teamă. Totuși, aceasta garantează acces la o piață enormă. Multe state și-ar dori să fie în locul R. Moldova și să aibă această șansă de aderare, care pentru antreprenori înseamnă acces la consumatorii de pe întreg globul”.
El mai afirmă că, embargoul impus de Rusia, care avea misiunea de a șantaja economic țara noastră, s-a transformat în oportunitate, iar pas cu pas am asimilat exporturile spre UE. Avem o creștere ascendentă în UE, iar România e unul din cei mai mari consumatori ai produselor noastre. Da – spune el – e un proces de durată, sunt multe etape pînă la aderare, dar important să știm unde mergem.
Boris Foca, care conduce și Camera de Comerț și Industrie Moldova-China, mai declară că, la moment companiile din Asia își deschid filiale în UE sau în statele din regiune și Moldova poate fi un beneficiar direct al investițiilor asiate.
„Avem o oportunitate și trebuie să ne mobilizăm. Modul nostru de gândire trebuie să fie european, să știm să construim o afacere, cu cine să prietenim ca să aducem beneficii” – a remarcat el.
O altă oportunitate, în opinia sa, este reconstruirea Ucrainei, Republica Moldova în acest caz având un rol esențial, or, țara noastră va fi parte a traseului de reconstruire.
„Noi putem fi „poarta de sud” pentru reconstrucția Ucrainei, dacă vom investi în infrastructură” – susține Boris Foca.