În luna mai 2015, în cadrul Programului de Restructurare a Sectorului Vitivinicol (Filiera Vinului), finanțat de Banca Europeană de Investiții, întreprinderile din sectorul viticol și vinicol, precum și membri ai unor Asociații Regionale de Producători de Vinuri cu Indicație Geografică Protejată, precum și întreprinderile din industria conexă vor putea beneficia de finanțare și prin leasing. Astfel, va fi lărgit accesul la finanțare pentru agenții economici prin diversificarea produselor disponibile în cadrul Programului, transmite CURENTUL.
Agenții economici eligibili pentru finanțare în cadrul Proiectului Filiera Vinului vor putea beneficia deja de două instrumente de finanțare: (1) credite prin intermediul băncilor comerciale eligibile, și (2) leasing a echipamentului vitivinicol și a utilajelor de producere (prin intermediul Instituțiilor Specializate eligibile).
Avantajele finanțării prin leasing față de creditele oferite de băncile comerciale constau în condiţii mai atractive de finanțare: dobândă atractivă, perioada de finanțare avantajoasă; flexibilitate în stabilirea graficului de plăţi și lipsa necesității gajului; procedura de accesare a banilor este considerabil mai simplă și ușoară; avantaje fiscale: facilități fiscale aferente TVA și scutire de plata taxelor la import.
Pentru solicitanții de leasing preferențial se va stabili TVA la cota zero pentru livrarea pe teritoriul țării a mărfurilor, lucrărilor și serviciilor. De asemenea, aceștia vor fi scutiți de taxe vamale la importul mărfurilor și serviciilor, dar și scutiți de plată pentru efectuarea procedurilor vamale la importul de mărfuri și servicii.
Un alt proiect care va beneficia în curând de componenta de leasing este și ”Livada Moldovei”, odată ce acesta va fi lansat.
Avantajele principale ale Programului ”Filiera Vinului” sunt: termen de creditare și perioada de grație extinse, dar și scutirea de toate taxele vamale, accize, TVA la importul utilajului/serviciilor care vor fi procurate conform proiectului investițional acceptat în cadrul Programului; aplicarea cotei zero a TVA la procurarea pe teritoriul țării a mărfurilor, utilajului, tehnicii/serviciilor de la furnizorii autohtoni, necesare pentru implementarea proiectului investițional.
Adrian Platon