[ X ]
Una din cele mai de succes afaceri din România a început activitatea şi în RM
12 Iulie

Una din cele mai de succes afaceri din România, compania Startonight a început activitatea şi în Republica Moldova. Made in Transilvania, sub acest slogan Startonight cucerește noi țări prin producția sa unica. Startonight produce tablouri şi decoraţiuni tratate cu un praf special, un polimer care le permite surpafeţelor să reţină lumina până la o perioadă de 12 ore. În Republica Moldova, aceste produse pot fi comandate prin intermediul site-ului startoshop.md.

Startonight, com­panie deţinută de Emilian Gre­cu, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 3,4 milioane de lei (770.000 de euro), de patru ori mai mult faţă de anul precedent, conform datelor publicate de Ministerul de Finanţe.

Afacerea a fost lansată în 2007, şi şi-a dublat activitatea de la an la an. Cea mai mare parte a comenzilor acum vin din SUA, Germania, Franţa, Italia, Marea Britanie, prin intermediul site-ului Amazon. Lunar, numai în SUA, sînt exportate produse de peste 150 000 de dolari. Preţul mediu al unui tablou pentru SUA este de 130 de dolari şi pentru Europa de 70-80 de euro. Durata plasării unei comenzi este în mediu de 2-3 zile.

„Am deschis un cont pe Amazon Germania, pentru că în România nu era disponibil acest serviciu. Iniţial am vândut în Europa, iar apoi ne-am orientat spre piaţa din SUA. Acum vrem să ne extindem şi să livrăm mai mult şi în Asia. Planul este să atacăm pieţele din toată lumea“, a mai spus Emilian Grecu, precizând că Amazon percepe un comision de 15% din fiecare comandă.

Tablourile, care sînt livrate în zeci de ţări, bucură clienţii cu frumuseţea lor nu numai ziua, dar şi noaptea. Cît timp ele luminează? Nu are limită, acest polimer se încarcă timp de o zi, şi luminează fără să-şi piardă efectul. Dacă este toxic pentru sănătatea omului? Nu acţionează negativ asupra sănătăţii, este inofensiv pentru copii, maturi, orice vîrste.

„Anul trecut, în primăvară, vindeam de circa 50.000 de dolari pe lună în Statele Unite. În luna decembrie am înregistrat un vârf de 120.000 de dolari, apoi în această primăvară vindem de circa 100.000 de dolari pe lună în SUA şi de 30.000 de euro în Europa. Dacă se menţine acest trend, anul acesta ne dublăm afacerile“, a explicat Grecu.

În România, compania livrează doar în reţeaua de bricolaj Dedeman, însă poartă negocieri şi cu retailerul online eMag. Produsele sunt fabricate la Braşov, unde Startonight deţine o unitate de producţie pe o suprafaţă de circa o mie de metri pătraţi, în care lucrează 13 angajaţi.

„De la momentul plasării unei comenzi din SUA durează două zile până putem trimite pro­dusul la depozitul Amazon şi alte două zile până la destinatar. Contractul cu Amazon ne permite să păstrăm în depozitul lor din SUA un stoc de 60 de produse. Dacă pro­dusul comandat este în stoc, atunci durează doar două zile până este livrat, un timp care-i încântă foarte mult pe americani“, mai spune Grecu.

În fiecare zi, între 100 şi 200 de tablouri sunt produse în Braşov, însă antreprenorul spune că utilajele actuale îi permit o producţie de o mie de unităţi pe zi. Valoarea totală a investiţiei până în prezent este de circa 1 milion de euro, bani proveniţi din surse proprii şi împrumuturi, susţine proprietarul companiei. Până în prezent, compania a primit 10.000 de comenzi din SUA şi alte 20.000 din Europa.

„În Europa avem mai mulţi clienţi pentru că întâi am livrat pe continent. Aş fi vrut să ne orientăm spre SUA de la bun început, pentru că am fi putu vinde mai scump. Acum, e mai greu să creşti preţurile“, spune Grecu.

Emilian Grecu, 43 de ani, este absolvent de studii economice din cadrul Universităţii Andrei Şaguna din Braşov şi a lucrat anterior în industria de mezeluri, întâi ca business developer pentru producătorul Angst, în perioada 2001- 2004, iar apoi ca manager de vânzări pentru Aldis, în perioada 2004- 2007.

Inapoi la arhiva noutaților