[ X ]
Un mare investitor din Moldova anunţă că îşi va căuta dreptatea în instanţele internaţionale
31 Martie
foto: opiniateleormanului.ro

Glass Container Prim (GCPrim), un mare producător de sticlă și exportator din Republica Moldova, anunță că „va fi nevoit să își apere cauza și să caute dreptate în instanțele internaţionale, după ce nu a putut soluționa conflictul cu Vama în interiorul țării”.

„GCPrim reprezintă un mare proiect investițional de circa $45 milioane, realizat începînd din 2007 de către fondul american de investiții Western NIS Enterprise Fund, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), și Moldova Agroindbank, cu atragerea creditorilor internaționali Corporația Financiară Internațională (IFC) și Banca Mării Negre pentru Comerț și Dezvoltare (BSTDB). GCPrim produce și vinde circa 120 milioane butelii de sticlă pe an în valoare de aproape 300 milioane lei, aproximativ două treimi fiind exportate preponderent în țările din Uniunea Europeană”, se spune într-un comunicat al companiei, citat de CURENTUL.

GCPrim afirmă că „a încercat să își apere dreptul la scutirea de TVA, acordată prin lege la importul utilajelor de producere contribuite în capitalul social, cu referință la utilajul său principal – cuptorul de topire a sticlei”. „Peste patru ani după importul propriu zis, vama a pretins că au fost importate cărămizi și materiale de construcție (și nu utilaj) – în pofida autorizațiilor emise anterior, confirmării declarațiilor de import și documentelor de expertiză – și a cerut achitarea adițională a 21 milioane TVA și 12 milioane penalități”, precizează sursa.

Compania susţine că, „din păcate, justiția moldovenească nu a luat în considerație argumentele companiei și a expertizelor prezentate, a ignorat însăși faptul funcționării continue a cuptorului de topire a sticlei, nu a atras în proces importante părți opinia cărora putea elucida cazul și a emis decizii contrarii unor proprii concluzii precedente”.

„Guvernul RM a declarat de multe ori că depune eforturi semnificative pentru atragerea și protecția investițiilor străine, și pentru susținerea producătorilor și exportatorilor autohtoni. Regretabil, dar nenumăratele încercări ale companiei și investitorilor de a aduce acest conflict în vizorul celor mai înalte autorități ale statului și de a găsi o clarificare și o soluționare echitabilă a diferendului pe cale amiabilă în Moldova, au suferit eșec”, se mai spune în comunicat.

Compania insistă că „a procedat corect, legal și cu bună credință la fiecare etapă a acestui caz” și anunţă că „se vede forțată șă recurgă la toate mijloacele existente pentru a-și căuta dreptate, inclusiv să apeleze la instanțele internaționale, precum Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) si Centrul Internațional pentru Soluționarea Conflictelor de Investiții (ICSID)”.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților