Uniunea Europeană a lansat un nou Proiect de Twinning în domeniul reglementării prudențiale și supravegherii pieței financiare nebancare din Republica Moldova. Reuniunea de lansare a Proiectului de Twinning a avut loc pe 30 octombrie 2015, cu participarea reprezentanților la nivel înalt ai Delegației UE în Moldova, Guvernului și Administrației Publice din Polonia și Republica Moldova, transmite CURENTUL.
Proiectul de Twinning “Dezvoltarea și consolidarea capacităților instituționale și operaționale ale Comisiei Naționale a Pieței Financiare în domeniul reglementării și supravegherii prudențiale”, finanțat de Uniunea Europeană, va fi implementat de către Autoritatea de Supraveghere Financiară din Polonia (KNF) spre beneficiul Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), responsabilă pentru supravegherea piețelor financiare nebancare din Republica Moldova. Valoarea totală a acestui proiect însumează 1,3 milioane de euro.
Proiectul de Twinning va asista CNPF în consolidarea capacităților sale operaționale și instituționale în ceea ce privește supravegherea și reglementarea pieței de capital, sectorului fondurilor de investiții, sectorului companiilor de asigurări precum și asociaţiilor de economii şi împrumut (cooperativelor de credit) și sectorului fondurilor de pensii.
Partenerii moldoveni și polonezi, cu sprijinul financiar al UE, vor coopera în vederea elaborării unui cadru de reglementare și supraveghere eficient în Republica Moldova.
Timp de doi ani, perioadă în care va fi implementat proiectul, experți din cadrul KNF, cu sprijinul financiar al UE, vor acorda asistență partenerului din Republica Moldova în domeniul elaborării sistemului de supraveghere bazat pe risc pentru participanții la piața financiară nebancară în vederea asigurării stabilității și securității sectorului respectiv și consolidării rolului acestuia în economia națională.
De-a lungul implementării proiectului, un accent special va fi pus pe elaborarea și punerea în aplicare a sistemului de supraveghere bazat pe risc de către CNPF precum și pe alinierea la acquis-ul UE și implementarea celor mai bune practici ale UE în ceea ce privește supravegherea piețelor financiare nebancare. Aplicarea unui set de metodologii și standarde mai bune de supraveghere a piețelor financiare nebancare inclusiv piața de capital, de asigurări, a fondurilor de pensii și cooperativelor de credit din Moldova, aliniate la acquis-ul relevant al UE și cele mai bune practici, va permite o aplicare mai eficientă și mai sigură a sistemului de supraveghere bazat pe prognozarea și evaluarea riscurilor. Prin urmare, buna funcționare a piețelor financiare nebancare din Republica Moldova va contribui la creșterea economică, precum și la asigurarea securității și stabilității generale a participanților la piața financiară nebancară.
Adrian Platon