CCI FRANCE MOLDAVIE și Asociația de Cooperare economică Moldo-Germană (MDW) au prezentat astăzi rezultatele celui de-al 4-lea trimestru al barometrului de afaceri din Republica Moldova. Datele au fost comunicate în cadrul unei conferințe de presă, transmite CURENTUL.
Ancheta a fost realizată în perioada 18.01.2016-5.02.2016, pe un eșantion reprezentativ de 562 de întreprinderi moldovenești și străine de pe întreg teritoriul Republicii Moldova.
Președintele Camerei de Comerț și Industrie Franța-Moldova (CCI France Moldavie), Emmanuel Skoulios, a declarat că tendința generală este deloc surprinzătoare.
”Mișcările contestatare politice și sociale ce au precedat formarea noului Guvern al Republicii Moldova, la începutul anului, incertitudinile asupra situației macro-economice și financiare a Republicii Moldova, lipsa unui acord cu FMI și absența ajutoarelor internaționale cauzate de vizibilitatea redusă a reformelor profunde mult așteptate, au afectat în mare măsura tendințele generale ale barometrului de afaceri pe parcursul celui de-al patrulea trimestru 2015”, a precizat el.
Totodată, Emmanuel Skoulios a menționat că, indiferent de tipul întreprinderii, locală sau străină, tendință generală a barometrului este în scădere, nimerind în zona negativă.
La rîndul său, Președintele Organizației moldo-germane de cooperare, Wolfgang Lerke a afirmat că, statul și Guvernul sunt responsabili pentru crearea condițiilor favorabile pentru investitori.
”Am încetat deja să numărăm cîte Guverne au fost. Depinde de statul – însuși dacă face țara atractivă pentru investitori. Prin acțiunile sale, statul decide dacă e în favoarea sau împotriva investițiilor. Companiile, pe care noi le reprezentăm, atît partea franceză, cît și germană, sunt destul de mulțumite în RM, de altfel, nu ar fi aici. Pasul pentru a face RM și mai atractivă nu este un pas foarte mare și poate fi făcut în multe domenii, deci nu este așa de dificil pentru RM”, a adăugat Wolfgang Lerke.
Andriana Cheptine