[ X ]
[ X ]
[ X ]
Studiu de piață: Franța este piața de desfacere preferată pentru mierea moldovenească
11 Iulie

Franța este principala piață de desfacere pentru mierea moldovenească se constată într-un studiu realizat la solicitarea Organizației pentru Atragerea Investițiilor și promovarea Exporturilor (MIEPO) cu sprijinul Proiectului de Suport pentru Implementarea DCFTA în Republica Moldova, care a fost prezentat apicultorilor moldoveni, transmite CURENTUL cu referire la www.miepo.md.

Studiul prezintă obiceiurile de consum și cumpărare în Franța, evoluția prețurilor și principalele canale de import și distribuție, precum și condițiile de plată. De asemenea, documentul descrie procedurile de certificare, vamale, de transport, cerințele față de reziduuri și contaminanți, de marketing și etichetare, evoluțiile pieței internaționale și importurilor.

„Mierea este singurul produs de origine animală care a fost exportat în cantități consistente în Uniunea Europeană și numai mierea îndeplinește cerințele UE în domeniul sanitar pentru produsele de origine animală. Prin astfel de studii, MIEPO pune la dispoziția producătorilor moldoveni instrumente practice pentru a facilita exporturile”, a declarat Vitalie Zaharia, directorul MIEPO.

Potrivit studiului, principalele țări europene care exportă miere în Franța sunt Belgia, Spania, Germania, Italia, Polonia, iar principalul concurent al mierii moldovenești pe piața franceză este Chile, care însă cere și un preț mai mare.

Autorii studiului recomandă apicultorilor moldoveni să elaboreze un brand național, care va contribui la obținerea unor prețuri mai înalte și să evite amestecul produselor atunci când sunt vândute angrosiștilor.

Conform studiului, 52% din francezi procură mierea din Hipermarket și Supermarketuri, iar 48% din magazinul apicultorilor.

Aproape 80% din francezi consumă miere la micul dejun, peste 72% preferă mierea din flori și 70% o consumă ca remediu pentru dureri în gât, 66% – pe pâine, 60% în loc de zahăr, 45% o utilizează la prepararea bucatelor cu miere.

Cele mai active perioade de consum sunt lunile ianuarie – martie și octombrie – decembrie, timp în care și prețurile sunt mai bune.

Deși procedurile vamale au fost simplificate, iar tarifele pentru certificare reduse, numărul exportatorilor autorizați de miere în Moldova este destul de mic și se cifrează la numai 18 companii. Asta din cauza lipsei unei cantități constante și uniforme, a unei infrastructuri de bună calitate, lipsa sprijinului sectorial, organizarea slabă între apicultori, context de piață regională etc.

În anul 2014, Moldova a exportat miere în valoare de 9,5 milioane USD, exporturile înregistrând creșteri de până la 60% în anii 2010-2014 și o creștere de aproape 20% în anul 2014. Aproape 30% din exporturile de miere ajung în Franța și 23% – în Germania.

Consumul anual de miere în Franța este 35 mii de tone dintre care 24 mii de tone sunt importate.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților