[ X ]
[ X ]
Serviciul Vamal reduce numărul de acte necesare vămuirii mărfurilor
20 Mai

Membrii Cabinetului de Miniștri la inițiativa Serviciului vamal au aprobat astăzi un proiect de hotărîre care prevede reducerea pînă la 3 a numărului de acte solicitate pentru declararea mărfurilor în vamă, transmite CURENTUL.

Noile reglementări prevăd că declarația vamală se va depune organelor vamale fiind însoțită de doar 3 acte obligatorii: 1) factura (invoice) 2) document de transport 3) actul permisiv, dacă pentru mărfurile declarate legislația prevede prezentarea unor licențe sau autorizații.

În cadrul ședinței de Guvern, Tudor Balițchi, directorul general al Serviciului Vamal a specificat, că datorită modificărilor propuse, majoritatea operațiunilor de import /export care sunt vămuite pe culoarul verde  și anume peste 90% de declarații vamale la export și peste 60% la import, vor putea fi declarate de agenții economici în baza doar a 3 acte. Astfel, careva alte acte suplimentare declarantul va prezenta doar în baza analizei de risc pentru a confirma date indicate in declarația vamală, a specificat Balițchi.

„Reducerea numărului de acte necesare vămuirii pînă la 3, va apropia Republica Moldova la practicile altor țări, precum Germania, Italia, Spania, Franța, Singapore, unde de asemenea se solicita 3 acte pentru vămuire”, a precizat Tudor Balițchi.

De menționat, că aprobarea acestor completări va simplifica procedurile de import/export pentru agenții economici, care vor avea o claritate vizînd actele minimum necesare pentru vămuire, și totodată va racorda procedurile vamale la practicile internaționale.

„Noile principii de determinare a listei actelor necesare vămuirii vin să asigure o transparența și previzibilitate în relațiile vama-business, ceea ce în final va îmbunătăți indicii de performanța în domeniul comerțului transfrontalier”, a conchis Baliţchi.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților