[ X ]
Romînia a sistat furnizarea gazelor către Republica Moldova
25 Martie

Livrarea de gaze către Republica Moldova s-a întrerupt încă de vineri. În două săptămâni de livrări, o cantitate de aproape 700.000 de metri cubi au plecat din România către ţara vecină, scrie economica.net.

Doar 16 zile, în perioada 4-20 martie, România a furnizat gaze în Republica Moldova prin gazoductul Iaşi-Ungheni. Vineri, 20 martie, livrările au încetat şi, de atunci, furnizorul Petrom nu a mai făcut  alte nominalizări de export.

Reprezentanţii Transgaz,  operatorul gazoductului dintre România şi Basarabia, precizează că, pur şi simplu, Petrom nu a mai nominalizat alte livrări de gaze prin Iaşi-Ungheni, deci, în momentul de faţă, se poate spune că Petrom nu va mai continua să furnizeze gaze.

Practic, cantităţile contractate pentru această lună au fost livrate, iar conducta este acum goală. Gazul va curge prin conductă luna viitoare, când se vor livra cantităţile contractate pentru luna aprilie.

Precizăm că, debutul livrărilor de gaz românesc către Moldova a fost anunţat de către premierul ţării vecine Chiril Gaburici în 3 martie. Gazoductul Iaşi-Ungheni a fost inaugurat la 27 august 2014, de Ziua Independenţei, la un an de la lansarea construcţiei acestuia. Contractul de livrare a gazului din România, prin gazoductul Iaşi-Ungheni, a fost semnat la 22 decembrie 2014 de către autorităţile de la Chişinău şi cele de la Bucureşti.

Inapoi la arhiva noutaților