[ X ]
[ X ]
[ X ]
Proprietatea intelectuală pe agenda Forumului Internaţional ”Consolidarea Triunghiului Cunoaşterii în Republica Moldova”
11 Februarie

În perioada 4-6 februarie 2015, în cadrul Academiei de Studii Economice a Moldovei, s-au desfăşurat lucrările Forumului Internaţional ”Consolidarea Triunghiului Cunoaşterii în Republica Moldova: Paşi spre Integrare Europeană prin Educaţie-Cercetare-Inovare”. Forul Internaţional a fost organizat în cadrul proiectului „SEETechnology”, co-finanţat prin Programul Europa de Sud-Est şi proiectului FKTBUM, co-finanţat prin programul Tempus al Comisiei Europene, transmite CURENTUL.

Obiectivul principal al Forumului ”Triangle – 2015” a fost definirea paşilor ce urmează a fi întreprinşi pentru europenizarea deplină a Republicii Moldova prin consolidarea interacţiunii dintre educaţie, cercetare şi dezvoltare.

Astfel, Forumul a avut drept scop sporirea vizibilităţii cercetării efectuate de către universităţi, consolidarea impactului acestora asupra dezvoltării de politici în domeniul de cercetare şi inovare al Republicii Moldova la nivel naţional şi internaţional.

La lucrările Forului internaţional au fost prezenţi reprezentanţii instituţiilor şi autorităţilor publice din republică, ai instituţiilor din sfera ştiinţă şi inovare, mediu universitar şi antreprenorial din republică şi de peste hotare (Germania, Ungaria, Ucraina, Republic Belarus).

„Există o corelaţie pozitivă între tipul şi numărul de obiecte de proprietate intelectuală înregistrate şi nivelul de dezvoltare a ţării. Astfel, se atestă că ţările dezvoltate, precum Germania sau China au un număr mai mare de invenţii brevetate în comparaţie cu alte obiecte de proprietate intelectuală, iar în ţările în curs de dezvoltare sau cu economia în tranziţie (inclusiv Republica Moldova), predomină marca ca cel mai protejat obiect de proprietate intelectuală”, a declarat Lilia Bolocan, Director General AGEPI.

Potrivit acesteia, pe parcursul anului trecut în Republica Moldova au fost înregistrate în jur de 6000 de obiecte de PI şi doar 300 dintre acestea – au fost invenţii.

„Pentru a spori spiritul inovativ al populaţiei, dar şi pentru a promova proprietatea intelectuală ca un instrument economic indispensabil, în Republica Moldova avem unul dintre cele mai atractive mecanisme de protecţie a invenţiilor – reduceri de 95% din taxa de înregistrare a unei invenţii, oferite de AGEPI în numele statului, persoanelor din domeniul ştiinţei, elevilor, studenţilor şi pensionarilor”, a conchis Lilia Bolocan.

Adrian Platon

 

Inapoi la arhiva noutaților