În acest an, în Moldova se estimează că se vor aduna în jur de 1300 de tone de frunze de tutun, în condiţiile în care anul trecut s-au produs 2 mii de tone. Liderul Asociaţiei procesatorilor de tutun, Serafim Terenti, a comunicat că ramura este într-un continuu trend descendent, scrie IPN.
„Îmi amintesc cum în anii 1984-1986, în Moldova se produceau 120 de mii de tone de tutun. Combinatul de procesare local lucra doar cu materie primă autohtonă. Acum nu mai ştiu cu ce lucrează acest combinat”, a remarcat Serafim Terenti.
La fel, Serafim Terente spune că în anii ´80 în Moldova se creştea tutun pe circa 60 de mii de hectare, acum suprafaţa a scăzut la mai puţin de o mie de hectare. Producţia este exportată aproape în întregime.
O tonă de tutun de calitate medie este comercializată cu peste 25 de mii de lei. Spre deosebire de alte ramuri ale agriculturii, care sunt încurajate într-un fel sau altul prin programe guvernamentale, ramura tutunului nu beneficiază de susţinere. Motivul principal a scăderii tutunului este lipsa forţei de muncă, a mai adăugat Terente.
Elena Mocreac