Uniunea Producătorilor de Zahăr din Moldova (UPZM), în legătură cu publicațiile apărute în presă, cu referire la creșterea prețurilor pentru zahăr pe piața internă a Republicii Moldova, a reacționat și susține că prețul pentru zahăr în Moldova este dictat de conjunctura regională, transmite Curentul.md
UPZM notează că, la începutul lunii iunie, prețul pentru zahăr în Republica Moldova a atins nivelul regional, fapt care permite revenirea la un nivel funcţional normal al producţiei de zahăr. În rezultatul situaţiei nefavorabile din primul trimestru al anului 2014, provocate de către unul din producători, prin suprasaturarea pieţei cu „zahăr-barter” , ceilalţi producători au suportat pierderi considerabile. Aceştia au fost nevoiţi să-şi vîndă zahărul la preţuri foarte mici, pentru a-şi finanţa partenerii agricoli în scopul procurării de seminţe, combustibil, îngrăşăminte şi mijloace de protecţie a plantelor înainte de semănat. Situaţia a fost înrăutăţită de scăderea cursului valutei naţionale şi de creşterea preţurilor la combustibil. La finele semănatului, cînd producătorii de zahăr şi-au îndeplinit obligaţiunile faţă de partenerii agricoli, preţul pentru zahăr a revenit la nivelul normal.
Cu referire la creșterea prețului pe piața internă, Uniunea spune că în regiune acestea au crescut cu 30%, iar în Moldova indicele de creștere nu a depășit 20%. Totodată, creşterea la începutul verii poartă un caracter sezonier şi se înregistrează în regiune din an în an. Prețul de depozit a zahărului în Moldova este de 11,7 lei pentru kg, în Rusia de 12,6 lei, în Kazahstan – 13,5 lei pentru 1 kg.
În acest context, UPZM transmite că informația vehiculată în presă precum că prețul la zahăr a crescut cu 30% nu este nimic altceva decît o dezinformare, iar prețurile sunt dictate de condițiile de piață.
Diana Cebotari