[ X ]
[ X ]
[ X ]
Producătorii agricoli vor să creeze o federație care le va facilita dialogul cu instituțiile statului
21 Februarie
foto: mca.gov.md

Membrii celor 11 Asociații ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigare, constituite în cadrul Programului Compact, s-au întrunit ieri, pentru a discuta  despre realizările și problemele în dezvoltarea asociațiilor și experiența acumulată în gestionarea sistemelor de irigare, preluate de la Agenția Apele Moldovei, transmite CURENTUL.

Aceştia au apreciat semnarea în 2013 a șapte acorduri de transfer al managementului sistemelor de irigare de la Agenția Apele Moldovei către asociații, facilitată de Programul Compact.

Astfel, din anul trecut producătorii agricoli din aria sistemelor de irigare Criuleni, Coșnița, Lopatna, Jora de Jos, Puhăceni, Roșcani și Grozești își stabilesc singuri tarifele pentru apă și livrează apă în funcție de necesitățile individuale ale fiecărui producător.

AUAI au precizat că, în prezent, după preluarea sistemelor de irigare în gestiune, ei au reuşit să plătească pentru serviciile de irigare cu până la 15% mai puţin decât atunci când sistemele erau administrate de Agenţia Apele Moldovei, iar aceste servicii au putut fi acordate după necesitățile utilizatorilor.

Membrii AUAI au salutat avansarea procesului de reabilitare a sistemelor de irigare, inclusiv demararea lucrărilor de construcție la Criuleni și Lopatna și semnarea contractelor pentru reconstrucția sistemelor de irigare Coșnița, Jora de Jos, Puhăceni, Roșcani și Grozești, Blindești și Leova Sud.

Totodată, reprezentanții asociațiilor au propus să creeze o federație care le va facilita dialogul cu instituțiile statului și va promova interesele și drepturile producătorilor agricoli care s-au asociat în vederea gestionării sistemelor de irigare.

CURENTUL precizează că Reforma sectorului de irigare constituie o activitate a proiectului Tranziţia la agricultura performantă a Programului Compact, implementat în perioada 2010-2015 de Fondul Provocările Mileniului Moldova.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților