Fondul Provocările Mileniului și Unitatea de Implementare și Administrare a Proiectului Creșterea Producției Alimentare (2KR) au lansat în cadrul Programului Compact un mecanism de vânzare în rate a echipamentelor pentru agricultura performantă irigată. Acordul a fost semnat în prezența lui Jeffrey Goveia, directorul adjunct al Corporației Mileniului în RM. Suma estimativă acordată de Corporația Provocările Mileniului pentru RM este de 2,2 milioane de dolari, transmite CURENTUL.
Oficialul american a mulțumit echipei care s-a ocupat de implementarea proiectului. “Republica Moldova a atins rezultate deosebite în Cadrul Programului Compact și a reușit să implementeze proiectul la timp, adică pe parcursul a 5 ani”, a spus acesta.
Totodată, în cadrul acestui program s-a reușit realizarea scopului pus de Fonndul Provocările Mileniului – irigarea a 15 mii ha de pămînt.
Jeffrey Goveia a mai menționat că Guvernul SUA, prin Corporația Provocările Mileniului a investit sume de rangul milioanelor de dolari pe parcursul perioadei de când Corporația este prezentă pe teritoriul Moldovei.
“Am investit 262 milioane de dolari de-a lungul timpului nu ca oamenii bogați să devină mai bogați, am investit ca să ajutăm fermierii să rămână în Republica Moldova, să rămână în propriile sate și să își educe propriii copii aici, reducând prin această metodă și sărăcia” a conchis oficialul.
Conform lui Valeriu Bulgari, directorul programului 2 KR, acordul semnat astăzi ar urma să aibă efecte pozitive asupra producătorilor agricoli, existând deja și o listă de 100 potențiali beneficiari care și-au arătat interesul pentru procurarea echipamentului agricol, din totalul de 500 ce prevede proiectul.
Mecanismul prevede vînzarea în rate de către 2KR a echipamentelor și utilajelor agricole, valoarea cărora nu va depăși 100 000 dolari SUA per beneficiar. Vînzarea în rate a echipamentului agricol se efectuează cu achitarea unui avans de cca 1/4 din prețul echipamentului și cheltuielile aferente tranzacției, restul sumei fiind achitată pe o perioadă de pînă la 3 ani. Pentru procurarea în rate a echipamentului nu este necesar gaj suplimentar și nu este obligatorie procurarea echipamentului de la anumiți producători.
În cadrul Programului Compact, potențialii cumpărători vor avea oportunitatea de a fi scutiți de TVA și de taxele vamale dacă vor fi înregistrați în conformitate cu legislația națională și dacă vor respecta anumite criterii, inclusiv respectarea condițiilor de mediu.
Donu Anatol, stagiar