[ X ]
[ X ]
[ X ]
Problema prețurilor la cereale: Eduard Grama arată cu degetul spre Ucraina
25 Iulie

Asociația Producătorilor Agricoli este îngrijorată de scăderea prețurilor la grâu și orz. În acest sens, astăzi, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama a avut o întrevedere cu principalele asociații de producători de cereale. La dialog au fost invitați și reprezentanții  Consiliului Concurenței și exportatorii mari de cereale, transmite CURENTUL.

Ministrul Eduard Grama a vorbit despre  motivele scăderii considerabile a prețurilor. În opinia sa, primul motiv ar fi calea îngustă a exportului.

„În urma dialogului, s-a stabilit că Republica Moldova are probleme din punct de vedere logistic și asta influențează asupra prețului. Noi avem o ieșire din țară foarte îngustă și o cantitate foarte mică pe care putem s-o exportăm momentan și foarte rapid. Cel mai convenabil pentru noi este transportul maritim localizat în porturile Reni și Giurgiulești, dar și acestea sunt foarte limitate în export” – a specificat Eduard Grama.

Grama mai spune că, a doua problemă a scăderii prețurilor este importul de făinoase din alte țări.

„Formarea prețurilor interne ține și de contextul importurilor din Ucraina. Prețul ar fi mai mare dacă nu s-ar importa făina, grâne, făinoase din țara vecină. Prețul mondial este în scădere. În porturile din apropiere, chiar și Constanța și Odesa, prețurile sunt la fel de mici. Aceste porturi pot încărca o sută de mii de tone de grâu, pe când în porturile Giurgiulești și Reni în jur de 7 mii de tone” – a menționat Eduard Grama.

Oficialul a spus că, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare nu stabilește prețurile la cereale, doar face politici.

„Nu MAIA dictează dacă se va majora prețul sau se va micșora. Noi doar facem politici și nu putem, nu avem dreptul de a interveni pentru că este politică de piață. Piața va decide cum va fi prețul. Noi doar putem discuta despre schimbarea politicii de achiziții. Partea tarifară a cotelor pentru import este impusă. Vom face analiza și pe altă gamă de produse, acesta este un proces îndelungat și necesită statistici” – a mai spus Eduard Grama.

Precizăm că, prețul la grâu rar depășește suma de 2,2 lei/kg, iar prețul la orz variază între 1,7-1,8 lei/kg.

Conform MAIA, recolta de grâu de toamnă în 2016 va constitui în medie pe republică 2,8 – 3,1 tone la hectar. Pentru recolta din anul 2016, au fost semănate culturi cerealiere pe o suprafață de peste 380 mii hectare, din care 312 mii hectare cu grâu de toamnă și primăvară, 48 mii de hectare cu orz de toamnă și peste 19 mii hectare cu orz de primăvară. Suprafața culturilor cerealiere este mai mică cu 5-6% față de anul 2015.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților