[ X ]
[ X ]
[ X ]
Portul Internațional Liber Giurgiulești are de achitat o amendă de aproape un milion de lei
6 Februarie
foto: chisinau.diplo.de

Portul Internațional Liber Giurgiulești are de achitat o amendă de aproape un milion de lei pentru prejudiciul cauzat fluviului Dunărea şi rîului Prut. Constatarea a fost făcută în timpul examinării raportului auditului performanţei privind protecţia şi utilizarea durabilă a apelor din fluvii, în cadrul şedinţei publice a Curţii de Conturi, transmite CURENTUL.

Potrivit raportului, auditul a constatat nerecuperarea prejudiciului adus resurselor piscicole, în sumă de 800,0 mii lei, ca rezultat al construcției terminalului petrolier în Portul Internațional Liber Giurgiulești și în urma activității sale.

„Suma spre achitare a fost prevăzută obligatoriu în proiectul terminalului avizat de Inspectoratul Ecologic de Stat, aceasta incluzând și plățile anuale (17,8 mii lei anual), care la moment constituie 285 mii lei. Această  sumă urma a fi achitată pentru compensarea și restabilirea pagubelor de resurse piscicole în rezultatul  funcționării terminalului”, se menţionează în document.

CURENTUL precizează că misiunea de audit a cuprins activităţile realizate şi măsurile întreprinse în perioada anilor 2010-2013 de către instituțiile responsabile de implementare a politicilor de protecție a apelor din rîuri. Auditul s-a efectuat la Ministerul Mediului și la 4 instituții din subordinea acestuia: Inspectoratul  Ecologic de  Stat, Agenția „Apele Moldovei”, Fondul Ecologic Național, Serviciul Hidrometeorologic de Stat.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților