Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor din Republica Moldova a organizat astăzi prima întâlnire de lucru cu compania italiană care s-a angajat să repare porțiunile de drum R34 – Hâncești – Leova – Cantemir și R9 Soroca – Arionești. Contractul a fost semnat pe data de 6 mai, anul curent, după ce compania italiană a cîștigat licitația de reparație a traseelor, organizată în septembrie 2015, informează CURENTUL.
Lucrările urmează a fi îndeplinite în termen de maximum 2 ani de zile, după ce va fi aprobat ordinul de începere a lucrărilor.
„Astăzi am decis să ne întîlnim pentru a pune la punct toate cele necesare. Obiectivele sunt următoarele: reabilitarea sistemului rutier existent, demolarea şi construcția podețelor, construcția sistemelor de drenare și alocare a utilajelor existente pentru a atinge parametrii necesari, pe drumurile reabilitate se vor aplica secțiuni de reciclare la rece şi secțiuni de recostrucție în dependență de starea drumului existent. Pe ambele sectoare urmează să fie reabilitate 18 poduri, care sunt încă din veacul trecut și necesită reparate urgent”, a spus Iurie Chirinciuc, ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor.
Primul segment de drum va fi reparat în două etape, prima – cu o lungime de 42 de kilometri, iar cea de a doua de 41 de kilometri. Cel de al doilea segment de drum are o lungime de 31 de kilometri. Valoarea tuturor lucrărilor este de aproximativ 71 de milioane de euro, bani oferiți de Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare, sub formă de împrumut.
Firma italiană se află pentru prima oară în Republica Moldova, scopul lor fiind cel de a crea o relație cît mai bună între aceste două țări. Partenerii respectivi vor finanța proiectul din punct de verede financiar, însă echipa de lucru și compania de construcții va fi originară din Moldova.
Reiterăm că, lucrările de mobilizare vor demara la finele lunii iulie, începutul lunii august, tot atunci va fi organizată o nouă ședință de presă care va oferi mai multe detalii pe marginea acestui contract.
Adrian Platon