[ X ]
Opinie: „Astăzi statul pur şi simplu a pus partea leului din obligaţiunile sale sociale pe… producători”
25 August

E straniu că în probleme ce vizează un întreg lanţ tehnologic – din cîmp şi pînă la magazin, prin politica de tarife şi servicii ale monopoliştilor – se acuză o singură verigă – scrie, cu referire la recenta majorare a preţurilor la pîine în Moldova, cunoscuta publicaţie „Moscovskii Komsomoleţ”.

Ziarul aminteşte că despre majorarea preţului la pîine la jumătatea lunii august a declarat Asociaţia brutarilor din Moldova şi Asociaţia naţională a întreprinderilor producătoare de pîine şi din industria de prelucrare a făinei. „Potrivit declaraţiei lor, lipsa de alternativă pentru acest pas a fost dictată de creşterea semnificativă a preţului la făină în ţară, precum şi a tarifelor la gaze şi energie electrică. Întrebare: dar oare putea fi altfel? Cînd, ca urmare a binecunoscutelor evenimente din sectorul bancar s-a prăbuşit leul, au început să crească preţurile la orice – de la produse energetice (apropo, dar aici nu e „înţelegere de cartel”?) pînă la biletele de tren, cum putea să nu fie prognozată creşterea preţurilor la mărfurile alimentare în general şi la pîine, în particular?”, se întreabă autorul materialului.

El menţionează că în „problema pîinii” tot timpul „există un aspect psihologic dificil – consumatorul instinctiv percepe creşterea preţului la pîine ca un fel de simbol a „strîngerii de curea” ce va urma în cazul coşului său de consum”. „Dar nici un fel de psihologie nu poate anula un fapt banal şi anume că în economie totul şi tot timpul este interdependent”, scrie ziarul.

Totodată, autorul afirmă că ar fi naiv dacă s-ar căuta cauze ale majorării preţului la pîine doar în fenomenul „arhivehiculatului miliard furat”. „Problema e mult mai largă şi maiveche. Din momentul obţinerii independenţei şi pînă în prezent, statul moldovenesc se pare că aşa şi nu s-a determinat pe cît este de piaţă economia sa şi cum în condiţiile ei poate fi promovată politica socială. Iar actuala guvernare a partidelor „pro-europene” această incertitudine a aprofundat-o pînă la limită. Astăzi statul pur şi simplu a pus partea leului din obligaţiunile sale sociale pe… producători”, mai scrie ziarul.

Publicaţia precizează că are în vedere aşa-numita „pîine socială”, care aduce producătorilor pierderi considerabile. Ca o soluţie, autorul propune ca oamenilor din păturile social-vulnerabile să li se acorde o compensaţie nominativă, inclusiv din impozitele plătite de producătorii de pîine, după eliberarea acestora de povara „socială”. „Obţinînd posibilitatea de a cîştiga, ei vor fi mult mai utili statului. Desigur, cu condiţia că în Moldova, totuşi, funcţionează economia de piaţă”, mai notează sursa citată.

Inapoi la arhiva noutaților