[ X ]
[ X ]
[ X ]
Negocieri eşuate! Autorităţile de la Chişinău nu au ajuns la o înţelegere cu FMI
30 Ianuarie
foto: ghimpele.ro

Misiunea Fondului Monetar Internaţional a părăsit ţara noastră azi dimineaţă fără a ajunge la o înţelegere cu autorităţile de la Chişinău, transmite CURENTUL, citînd eco.md.

Numitorul comun n-a fost atins din cauza că autorităţile moldoveneşti n-au vrut să renunţe la taxa redusă pe valoarea adăugată pentru agricultură şi industria alimentară, care a fost stabilită, potrivit politicii fiscale pentru anul în curs la nivelul de 8%. O altă chestiune asupra căreia nu s-a ajuns la înţelegere, este menţinerea nivelului tarifelor la resursele energetice, în special la încălzire, la un nivel insuficient pentru a achita consumul de gaze de către întreprinderile producătoare de agent termic.

Potrivit sursei, FMI insistă pe aplicarea TVA de 20%, fără abateri, pentru toţi agenţii economici,inclusiv pentru cei din agricultură şi pe majorarea tarifelor pentru agentul termic până la un nivel sustenabil, care să nu admită acumularea de noi datorii faţă de furnizorul de gaze. Autorităţile, însă, n-au cedat din cauza că în ambele cazuri este vorba despre decizii extrem de nepopulare, care într-un an electoral ar putea diminua şi mai mult  încrederea în  partidele de la guvernare.

Potrivit mai multor oficiali şi analişti, miza unui nou acord cu FMI nu constă în componenta financiară de care, de această dată, autorităţile s-ar putea lipsi cu lejeritate. Un  program cu FMI conferă ţării mai multă încredere în faţa partenerilor de dezvoltare care contribuie cu sume importante de bani la derularea unor reforme şi a unor proiecte de infrastructură de amploare.

CURENTUL precizează că o nouă misiune FMI ar putea reveni în Republica Moldova în aprilie-mai.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților