Creditorii celui mai mare combinat de vinuri și coniac din Moldova, SA „Aroma”, cu capital majoritar de stat, sunt convocați într-o nouă ședință, în cadrul căreia ar putea fi votat Planul procedurii de restructurare a întreprinderii, informează Curentul.md
Se pare că pînă la urmă băncile creditoare, care dețin majoritatea absolută din suma creanțelor, au ajuns la un consens cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, gestionarul acțiunilor SA „Aroma”, în vederea evitării lichidării combinatului de vinuri și coniac.
În septembrie 2013, doi creditori care dețin mai mult de jumătate din creanțele recunoscute de instanță, au votat pentru intentarea procedurii falimentului și au numit un lichidator. Hotărîrea acestora a fost contestată de către administratorul demis, apoi Adunarea creditorilor a revenit la subiect și a decis să reîntoarcă întreprinderea spre restructurare.
Începînd cu luna octombrie anul trecut, creditorii s-au convocat în mai multe ședințe, la care urmau să discute despre elaborarea Planului de restructurare, însă aceeași creditori care au votat la începutul lunii septembrie pentru lichidare au renunțat să mai susțină restructurarea. Acestora s-au alăturat și alți creditori, pe parcurs.
Administratorul procesului de insolvabilitate a prezentat proiectul planului procedurii de restructurare, însă la ultimele două ședințe ale creditorilor acesta nu a putut fi examinat, din lipsă de cvorum, precum și din cauza cerințelor unor creditori, care au condiționat votarea prin includerea prevederilor că își pot prelua bunurile gajate.
În opinia unor creditori, preluarea bunurilor gajate înseamnă automat și intentarea procedurii de faliment, care duce la lichidare, deoarece în contul creditelor contractate cu băncile au fost puse în gaj cantități de vin, materie primă și utilajul folosit în producere, iar ridicarea acestora ar stopa producerea, respectiv ar stopa restructurarea.
Administratorul procesului de insolvabilitate susține că separarea bunurilor gajate nu va afecta negativ procesul de restructurare.
Pe marginea acestei probleme, creditorii majoritari au fost convocați de cîteva ori la Ministerul Agriculturii, iar organizarea ședinței de mîine, cu aprobarea Planului de restructurare pe ordinea de zi, ar fi primul semn că gestionarul acțiunilor și creditorii au găsit soluția optimă pentru depășirea situației și pentru repornirea combinatului.
Curentul.md menționează că, S.A. „Aroma” este specializată în producerea, îmbutelierea şi comercializarea băuturilor alcoolice, cu preponderenţă a divinului. În întregime sortimentul producţiei cu marca “AROMA” include cca 30 de denumiri de produse alcoolice, majoritatea producţiei fiind destinată pentru export.
Diana Cebotari, stagiară