Dacă cantitatea mierii de salcîm anul acesta s-a micșorat cu aproximativ 50%, în cazul mierii de tei și cea de floarea-soarelui situația este diferită, informează CURENTUL.
Solicitată de către reporterul nostru, Valentina Cebotari, vicepreședintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova a menționat că, în 2016 volumul de miere de tei și floarea-soarelui e mai mare ca în 2015.
“Apicultorii au rezultate bunișoare. Țin să menționez că așa cantitate de miere ca în 2016 se produce o dată la cîțiva ani. Vremea a fost destul de favorabilă. Încă nu puteam să vă oferim cifre concrete pentru că trebuie să facem încă mai multe analize. Pot doar să fac o precizare: dacă mierea de salcîm anul acesta a fost mai puțină, atunci la mierea de tei situația este inversă. Din mierea recoltată, 80% miere este de tei și floarea soarelui”, a spus ea.
Precizăm că, la piețele agricole angro din Chișinău, un kg de miere de tei și de floare soarelui se vinde cu circa 30-40 de lei. Pe piața locală, prețurile variază între 80-85 de lei un kilogram.
Actualmente, flora Moldovei permite întreținerea a 500 de mii de familii de albine, însă la etapa actuală avem doar 150 de familii de albine, ceea ce înseamnă de două ori mai puțin decît la începutul anilor 90.
Anastasia Borta