[ X ]
Lovitură grea pentru conducătorii întreprinderilor cu capital de stat
4 Martie

Conducătorii întreprinderilor cu capital majoritar de stat nu vor mai putea să beneficieze de compensaţii astronomice la eliberarea din funcţie. Potrivit unui proiect de lege elaborat de deputatul liberal Valeriu Munteanu, compensaţia maximă în acest sens nu va putea depăşi trei salarii medii pe economie.

După cum relatează CURENTUL, deputatul afirmă că prin acest proiect de lege va fi evitată delapidarea banilor publici. El menţionează că, în prezent, deseori cadrul legal pertinent este folosit în scopuri ignobile; interesele personale ale factorilor de decizie creează situaţii de coruptibilitate şi au ca efect prejudicierea intereselor generale ale societăţii.

„Un exemplu elocvent de „abuz legal“ reprezintă contractul individual de muncă încheiat cu Directorul general al S.A. „Tutun – CTC“, întreprindere cu peste 90% de capital de stat, care prevede plata la concediere a unei compensaţii în mărime de 5 (cinci) milioane lei. Acest exemplu scandalos este doar unul despre care s-a vorbit anterior. Avînd în vedere că în Republica Moldova sînt înregistrate peste 1500 de întreprinderi de stat şi municipale, fără a lua în consideraţie numărul altor societăţi în care statul deţine o cotă substanţială în capitalul social, există pericolul repetării unor situaţii asemănătoare şi la alte nivele”, afirmă Valeriu Munteanu.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților