[ X ]
[ X ]
[ X ]
La Paris au fost desemnaţi laureaţii Premiului “Inventator European 2015”
21 Iunie

Recent, la Paris, Oficiul European de Brevete (OEB) a organizat cea de-a 10 editie a Zilei „Inventatorul European”, eveniment dedicat promovarii potentialului intelectual si creativ in Europa si desemnarii inventatorilor care au avut o contributie deosebita la dezvoltarea economiei, stiintei si tehnicii, transmite CURENTUL.

Evenimentul a intrunit peste 400 de personalitati marcante si inventatori renumiti din domeniile de afaceri, stiinta, cultura, inalti demnitari din cadrul institutiilor Europene, reprezentanti ai guvernului Germaniei si altor state ale Uniunii Europene. Din partea Republicii Moldova, la festivitate a fost prezenta dna Svetlana Munteanu, vicedirectorul general al Agentiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuala.

Castigatorii au fost selectati de catre un juriu independent, format din reprezentanti ai autoritatilor internationale din diverse domenii de afaceri, stiinta, mediul academic si de cercetare, care au examinat contributia participantilor la progresul tehnic, dezvoltarea sociala, bunastare si crearea locurilor de munca in Europa si nu numai.

Juriul international a selectat 15 finalisti din mai mult de 300 de inventatori si echipe inventatori, participanti la concurs si a desemnat cistigatorii la urmatoarele 5 categorii:

  • Pentru intreaga activitate – Andreas Manz (Elvetia),
  • Industrie – Franz Amtmann (Austria) si Philippe Maugars (Franta),
  • Intreprinderi Mici sau Mijlocii(IMM) – Laura van’t Veer, (Olanda),
  • Cercetare – Ludwik Leibler (Franta)
  • Premiul pentru Tarile Non-Europene – Sumio Iijima / Akira Koshio / Masako Yudasaka (Japonia).

Aditional, in urma votingului on- line a fost oferit si un premiu de Popularitate, care a revenit imunologului scotian de origine australiana Ian Frazer si regretatului cercetator al cancerului, chinezul Jian Zhou.

Presedintele OEB, Benoit Battistelli a declarat ca inventatorii premiati la eveniment au contribuit imens la avansarea tehnologiei, inventiile lor imbunatatind viata de zi cu zi, creand valoare economica, noi locuri de munca si chiar salvind vieti. Creativitatea si inventivitatea acestora evidentiaza rolul Europei ca o regiune tehnologica de top pentru inventatorii din lume. De asemenea, dumnealui a mentionat ca sistemul de brevetare european asigura conditii adecvate pentru inventatorii care solicita protectie a inventiilor in cele 38 de state membre.

Lansat in 2006, premiul este acordat anual pentru a onora inventatori individuali si echipe de inventatori, ale caror inventii ofera raspunsuri la unele dintre cele mai mari provocari ale timpurilor noastre.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților