[ X ]
[ X ]
[ X ]
Îti plac produsele lactate? Atunci trebuie să știi care este situația de pe piața autohtonă și dacă laptele praf e periculos!
27 Iulie

Industria produselor lactate moldovenești este afectată de importul masiv de astfel de produse de peste hotare, transmite CURENTUL.

Contactată de către reporterul CURENTUL, Directorul Executiv al Asociației Producătorilor de Lapte și Produse Lactate, Carolina Linte ne-a spus că, cel mai mult, produsele lactate se aduc din țara vecină – Ucraina.

„În țară se importă circa 40% de produse lactate din țările CSI și UE. Sigur că importurile străine afectează industria lactatelor autohtone. Trebuie să conștientizăm că Moldova nu are piață de desfacere, în afară de cea internă. Produsele ușor alterabile – brânză, smântână, brânzeturi le realizăm doar în Moldova. În cazul în care țara vecină exportă produse pe piețele noastre, noi neavând altă soluție, cedăm din piața internă” – a explicat Carolina Linte.

Într-o lună, cantitatea produselor lactate produse la noi ajunge la 10 mii de tone.

„Avem 5 poziții: lapte, smântână, lactate ușor alterate, inclusiv și cașcaval. Cantitatea acestor produse ajunge până la 10 mii de tone pe lună. Într-un an producem peste 120 de mii de tone” – a precizat Carolina Linte.

Totodată,  Carolina Linte explică că, creșterea prețurilor la produsele lactate depinde de cerința pieții și oferta producătorilor.

„Noi suntem într-o economie de piață. Dacă cererea este mai mare și oferta mai mică, atunci prețul crește. Până în prezent prețurile la lapte nu s-au schimbat” – a spus Carolina Linte.

Cît privește exporturile, ea ne-a spus că acestea se fac doar în CSI, totuși există posibilitate de a exporta înghețată în Arabia Saudită și cașcavaluri în Kazahstan.

Totodată, Directorul Executiv al Asociației Producătorilor de Lapte și Produse Lactate a specificat că, laptele praf utilizat în unele produse nu prezintă pericole pentru  sănătate.

„Laptele praf este același lapte doar că deshidratat și degresat. Conform tehnologiei de producere se permite utilizarea acestuia în unele produse. Laptele praf poate fi întrebuințat la producerea smântânei, iaurturilor, înghețatei cel mai des, cu un anumit procent pentru fiecare produs în parte. Pe ambalajul fiecărei producții este indicat ce lapte conține produsul. Dacă este scris lapte integral – atunci pentru acest produs s-a folosit doar lapte pasteurizat. În laptele din sticlă nu se folosește lapte praf” – a specificat Carolina Linte.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților