Serviciul Fiscal de Stat intenționează reorientarea eforturilor sale în noua Strategie de dezvoltare pentru anii 2016-2020, având ca scop câștigarea încrederii publice, devenind cea mai prietenoasă instituție publică. Declaraţia a fost făcută de şeful Serviciului Fiscal de Stat (SFS), Ion Prisăcaru, în cadrul mesei rotunde cu participare internațională ”Planificarea și coordonarea asistenței – performanță și dezvoltare”, transmite CURENTUL.
Evenimentul a reunit reprezentanți ai partenerilor internaționali de dezvoltare, cu care SFS dezvoltă proiecte de colaborare, și delegați ai instituțiilor naționale din domeniu. Obiectivul principal a constat în consolidarea relațiilor de parteneriat cu instituțiile, organismele, agențiile, autoritățile participante la procesul de modernizare a SFS.
În cadrul evenimentului, Ion Prisăcaru a menționat că, pentru ca SFS să-și atingă obiectivele propuse, autoritatea fiscală națională beneficiază de suportul Misiunii Uniunii Europene de Consiliere în Politici Publice în Republica Moldova, proiect finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), obiectivul căruia constă în acordarea sprijinului pentru reformele democratice şi accelerarea asocierii politice şi economice dintre Uniunea Europeană şi Moldova.
„La recomandările Fondului Monetar Internațional, am inițiat reforma statutului Serviciului Fiscal de Stat care presupune un mai mare grad de autonomie și atribuții suplimentare, unificarea SFS și îmbunătățirea conformării contribuabililor. Împreună cu Agenția Fiscală Suedeză ne-am propus îmbunătățirea controlului/auditului fiscal și deservirii contribuabililor, domenii cruciale, după părerea noastră și care, în timp, vor avea rezultate frumoase”, a menţionat Ion Prisăcaru.
În același context, Ion Prisăcaru a reiterat că, în iunie curent, a fost inițiată procedura de semnare și ratificare de către Parlament a unui Acord de grant dintre Republica Moldova și Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare în vederea realizării Proiectului de modernizare a administrării fiscale (TAMP).
Potrivit şefului Serviciului Fiscal de Stat, realizările autorităţii fiscale au fost apreciate inclusiv pe plan internațional.
„Conform rapoartelor Băncii Mondiale ”Doing Business” 2013 și 2014, la capitolul ”Achitarea impozitelor”, Moldova a urcat 21 de trepte, de pe poziția 116 în 2013, la poziția 95, respectiv, în 2014. De asemenea, ne mândrim cu faptul că Proiectul „Monitorizarea implementarii politicilor anticoruptie în APC”, efectuat de Transparency International – Moldova, în ianuarie 2014, a arătat că Inspectoratul Fiscal Principal de Stat este o instituție cu una din cele mai bune și funcționale pagini web, la nivel central, în anul 2013. Autorii rapoartelor au mai apreciat înalt, în ceea ce ține de activitatea propriu-zisă a instituției, condițiile de ”deschidere” și ”transparență”, apreciindu-ne de asemenea ca una din cele mai transparente instituții publice centrale”, a conchis Ion Prisăcaru.
Adrian Platon