[ X ]
[ X ]
[ X ]
ÎNGRIJORĂTOR! Moldova exportă tot mai puțin. Care e situația pentru 6 luni ale 2016?
18 Iulie

De la începutul anului, comerțul extern în Republica Moldova a înregistrat o descreștere față de anul trecut.

În perioada ianuarie – mai 2016, exporturile au constituit peste 7 sute milioane de dolari și rata volumului total de export a scăzut cu 7,8% față de anul 2015.

Din totalul de export, mărfurile autohtone au înregistrat o scădere de 14%. Din această cauză exportul total a scăzut cu 9,5% față de anul trecut. Reexportul produselor străine s-a majorat cu 5,5%, ceea ce a atenuat micșorarea volumului total de export cu 1,7%.

Conform Biroului Național de Statistică, cele mai mari exporturi s-au înregistrat la produsele alimentare și animale vii – 157,3 mil. dolari, mașini și echipamente pentru transport – 121,3 mil. dolari, articole manufacturate – 185,5 mil. dolari.

Față de anul 2015, exportul de fructe, legume, cereale, fructe și semințe oleaginoase, grăsimi, uleiuri vegetale, etc. a scăzut considerabil.

Importurile au scăzut cu 5,5%. Au scăzut importurile la gaz, petrol, instrumente și aparate științifice de control, produse farmaceutice, fier, oțel, etc.

Pe lângă acest fapt, au crescut exporturile la țesături și textile, mobilă, îmbrăcăminte și accesorii, încălțăminte, produse lactate și ouă, carne, animale vii.

Din categoria importurilor, creștere au înregistrat țesăturile și textilele, vehiculele rutiere, băuturi alcoolice și nealcoolice, îngrășăminte minerale și chimice, pește, zahăr, tutun brut și prelucrat produse lactate și ouă de păsări, încălțăminte, produse chimice anorganice.

Persoanele fizice au importat în ianuarie-mai 2016 mărfuri şi produse în valoare de 33,3 mil. dolari SUA, cu 11,6% mai mult decât în aceeaşi perioadă din anul 2015. Majorarea importurilor a fost condiţionată de creşterea livrărilor de autoturisme şi autovehicule (+6,2%), cărora le-au revenit 85,6% din importurile realizate de persoanele fizice.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților